Frittelle di Carnevale van Sarena
Publicatiedatum: 3 februari 2016
Dit weekend barst Carnaval los. Ook in Italië wordt dit uitbundig gevierd. Er horen zelfs een aantal traditionele gerechten bij dit feest. Sarena maakt 3 februari 2016 in Tijd voor MAX, de Frittelle di Carnevale. Een soort gefrituurde soezen met een vulling van zabaglione.
Ingrediënten:
- 30 gram boter
- 1 eetlepel kristalsuiker
- mespuntje zout
- 100 gram bloem
- 2 eieren
- geraspte schil van een onbespoten citroen
Voor zabaglione vulling:
- 3 dooiers
- 50 gram kristalsuiker
- 50 milliliter Marsala
- 150 milliliter slagroom
- 1 liter arachideolie om in te frituren
- fijne kristalsuiker of poedersuiker om te garneren
Bereiding:
Doe de boter, suiker en zout met 125 milliliter water in een steelpan en breng aan de kook. Haal, zodra het water kook, de pan van het vuur en voeg in een keer de bloem toe. Roer met een houten lepel door tot alle bloem opgenomen is en er een stevige deegbal ontstaat. Zet de pan weer op een laag vuur en laat het, al roerende, een paar minuten garen. Doe het deeg in een kom en laat het volledig afkoelen. Maak ondertussen de zabaglione.
Doe de dooiers, suiker en Marsala in een vuurvaste kom en zet deze boven een pan met een laagje kokend water. Zorg ervoor dat de kom het water niet raakt. Roer met een garde alle ingrediënten door elkaar (maar klop ze niet luchtig). Verwarm de dooiers en blijf constant roeren. Na een tijdje wordt het dikker. Zodra het zo dik is als vla is de zabaglione klaar en kan de kom van het vuur. Laat de zabaglione volledig afkoelen. Maak ondertussen de frittele af.
Meng een voor een de eieren door het afgekoelde deeg. Doe het volgende ei er pas bij zodra het vorige ei helemaal opgenomen is. Voeg ook de citroenrasp toe. Roer tot een glad beslag.
Zorg dat de olie 160 graden is. De olie moet niet te heet zijn omdat de frittelle de tijd moeten krijgen om uit te zetten en hol te worden van binnen. Maak met behulp van twee theelepels kleine bolletjes deeg ter grootte van een walnoot en laat ze in de hete olie vallen. Frituur ze tot ze goudbruin van kleur zijn (ongeveer 8 minuten). Doe niet teveel frittelle in een keer in de olie om te voorkomen dat de temperatuur teveel daalt en ze voldoende ruimte hebben om uit te zetten. Haal de frittelle met een schuimspaan uit de olie en leg ze op een stuk keukenpapier. Laat ze volledig afkoelen voordat u ze vult.
Klop de slagroom op en meng hier de afgekoelde zabaglione door. Doe de vulling in een spuitzak met klein spuitmondje en vul de frittele met de vulling. Rol de frittele tot slot door de fijne kristalsuiker of bestrooi ze met poedersuiker.