Zoekt u mee tijdens de Bodemdierendagen?
In onze tuinen en op onze balkons wemelt het van het leven, maar veel aandacht besteden de meesten hier niet aan. Daarom zijn de Bodemdierendagen (van 4 tot 8 oktober 2017) in het leven geroepen. Tijdens deze periode worden mensen uitgenodigd om massaal hun tuinen of balkons op te gaan, op zoek naar het nuttig leven in de grond.
Bodemdiertjes, wat zijn dat eigenlijk?
Tijdens de Bodemdierendagen kunnen Nederlanders aan de hand van een speciale bodemdierenonderzoekkaart de 10 hoofdgroepen van bodemdieren ontdekken. Denk hierbij aan regenwormen, pissebedden, duizendpoten of spinnen. Durft u dieper te graven in de grond? Dan kunt u ook soorten als de tijgerslak vinden. De kaart die u hiervoor kunt gebruiken, is te downloaden op de site van de organisator, het Nederlands instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW). Het is uiteindelijk de bedoeling dat alle bevindingen gedeeld worden met deze organisatie, zodat zij weten hoe rijk het leven onder de grond is. Dit delen kan via bodemdierendag.nl. Hoe u dit precies doet, staat op de achterkant van de zoekkaart.
Erg belangrijk
Volgens NIOO-KNAW is het goed om te beseffen hoe belangrijk bodemdiertjes zijn. Zonder de pissebedden, slakken, mieren en aanverwanten is de bodem niet gezond, wordt ons drinkwater niet goed gezuiverd en is er niet genoeg te eten. Groente groeit immers alleen in gezonde, vruchtbare grond. Ook kan er zonder bodemdieren geen kleding worden geproduceerd. Dit omdat katoenplanten niet kunnen groeien in grond die arm is aan voedingsstoffen.
Bodemdierendagen in Hallo Nederland
In de uitzending van Hallo Nederland van vrijdag 6 oktober wordt er aandacht besteed aan de Bodemdierendagen van het NIOO-KNAW. Zij gaan samen met een ecoloog kijken wat er in de bodem leeft.
(Bron: NIOO-KNAW)