Krijns groentips voor oktober
Publicatiedatum: 9 oktober 2023
In oktober maakt de tuin zich op voor de winter. Toch zijn er nog genoeg tuinklussen te doen. Zo is het een prima tijd om fruitbomen en rozen te planten en te genieten van prachtige herfstbloeiers als Sedum. Lees er alles over in Krijns groentips voor oktober.
Lijmbanden
Om schade van de kleine en grote wintervlinder te voorkomen kunt u preventief een lijmband aanbrengen op de stam van uw fruitbomen, raadt Krijn aan. Lijmbanden zijn ook effectief tegen bladluizen, aangezien die door mieren in de boom gebracht worden.
Winterklaar? Ouderwets!
Wilt u deze maand aan de slag om uw tuin ‘winterklaar’ te maken? Beter van niet! Krijn vertelt u in deze tip waarom het niet alleen slecht is voor bijvoorbeeld uw vaste planten, maar ook dat u er de dieren geen plezier mee doet.
Zelf fruit telen
In oktober ligt er veel minder ongedierte op de loer en het is dan ook een uitstekende maand om fruit te telen, vertelt Krijn. Hij laat u ook weten welke soorten zeer geschikt zijn om tijdens deze maand te planten en hoe u het beste te werk gaat bij het planten.
Appels en peren
Vanaf eind oktober is het de beste tijd om appels en peren te planten. Krijn laat u weten hoe daarbij het beste te werk kunt gaan en wat enkele goede soorten zijn voor in de tuin.
Japanse anemoon
Op zoek naar een mooie herfstbloeier, waarbij de bloei lang aanhoudt? Dan raadt Krijn u onder andere de anemoon aan. Hij geeft u tips voor de beste standplaats en verzorging en de namen van enkele goede varianten.
Hagelschotziekte
Heeft u een struik met allemaal gaatjes in het blad in de tuin? Dit is zeker niet altijd het werk van een insect te zijn, maar kan ook door hagelschotziekte veroorzaakt worden. Krijn legt u uit wat dit inhoudt.
Taxuskever
De taxuskever en vooral de larven hiervan zijn onwelkome gasten in onze tuinen. Ze kunnen veel schade aanrichten. Krijn geeft tips hoe u moet handelen als u met deze beestjes te maken krijgt.
Droogte
Het ene jaar hebben we er meer last van dan het andere, maar er zijn jaren dat de septembermaand zeer droog verloopt. Krijn vertelt hoe u daar in het najaar opeens de gevolgen van kunt zien en hoe u daar mee op kunt gaan.
Bolgewasjes
Een fijn klusje om alweer naar de lente uit te zien, is het planten van bolgewasjes in de tuin. Oktober is een prima maand daarvoor en Krijn geeft tips over verschillende soorten hiervan.
Rozen planten
Volgend jaar zomer genieten van bloeiende rozen in uw tuin? Dan is het nu een goed moment om ze aan te planten. Krijn vertelt alles over de beste standplaats en grondsoort en hoe u uw rozen een goede start kunt geven.
Bluebells
Fan van bollen die kunnen verwilderen? Dan heeft Krijn een tip voor een mooi bolgewasje voor u, de Bluebell, oftewel Hyacinthoides non-scripta.
Goedkope erfafscheiding
Op zoek naar alternatieven voor dure opties voor een erfafscheiding als de Taxus, dan heeft Krijn een aantal suggesties voor u van andere hagen, die wat minder duur uitvallen.
Winterviolen
Naast winterviolen zijn er nog zoveel meer violensoorten waar we van kunnen genieten in de tuin. Krijn zet ze voor u op een rijtje.
Gele planten
Niet iedereen houdt ervan, maar voor degenen die juist wel gele planten in de tuin kunnen waarderen zijn er keuzes te over. Zoals bijvoorbeeld de Rudbeckia. Krijn bespreekt enkele van zijn favoriete vaste planten.
Bloembakken vullen
In oktober zijn er veel planten te krijgen die het gat opvullen die eenjarigen nu achterlaten. Die zijn ook heel mooi om in bloembakken toe te passen. Krijn heeft tips voor mooie exemplaren, zoals een aantal siergrassen de Leucothoe en de Pernettia.
Kuipplanten in de winter
In aanloop naar de winter hebben kuipplanten wat extra aandacht nodig. Sommige, hele sterke exemplaren kunnen tijdens zachte winters buiten blijven, andere moeten voor de eerste vorst naar binnen. Bekijk Krijn zijn tips hierover.
Blauwe bes
De blauwe bes kan prima in Nederland gehouden worden, mits er rekening wordt gehouden met de grondsoort waar hij het liefste in staat. Nu is een goede tijd om ze te planten, dus bekijk snel de tips van Krijn hierover.
Wortelonkruid
Heermoes is een lastig wortelonkruid en moeilijk te bestrijden. Krijn gaat in op verschillende methoden om er toch vanaf te komen. Ook vertelt hij over het positieve aspect van dit onkruid.
(Niet) snoeien
Op enkele uitzonderingen na, is het najaar geen goed moment om aan het snoeien te slaan in uw tuin. Krijn vertelt waar u nu rekening mee moet houden.
Zelf frambozen kweken
Nog meer genieten van verse frambozen? Waarom gaat u ze niet zelf kweken? U kunt kiezen tussen zomerframbozen of herfstframbozen. Krijn vertelt u er meer over.
Bollen voor de bijen
Omdat er in het voorjaar minder vaste planten bloeien, is het verstandig in het najaar vroegbloeiende bollen te planten waar de bijen dan hun voordeel mee doen. Bekijk de suggesties van Krijn.
Bijzondere narcissen
Er zijn ongeveer 50 wilde soorten narcissen en duizenden cultivars. De bekendste is de trompetnarcis en erg mooi vindt Krijn Narcis ‘Poeticus’. Krijn geeft tips voor de aanplant van dit mooie bolgewas.
Sedum
Sedums zijn echte zomerbloeiers, maar enkele soorten bloeien tot laat in het najaar als er wat minder kleur in de tuin is. Het is wat Krijn betreft dus een echte aanrader voor de herfst.
Siergrassen
Grassen kunnen worden gebruikt in combinatie met vaste planten en zijn vanaf het najaar tot ver in de winter de moeite waard om in de tuin te hebben. Krijn beschrijft enkele mooie opties.
Planten de winter door helpen
Vooral mediterrane planten hebben het moeilijk tijdens een vorstperiode. Krijn geeft tips hoe u deze en andere meer kwetsbare planten de winter door kunt helpen.
Help bijen het najaar en de winter door
Bijen en hommels kunnen in de lente en zomer genoeg voedsel vinden op de vele bloeiende planten. Maar in het najaar, late winter en vroege lente hebben ze daar uw hulp voor nodig. Krijn heeft suggesties voor geschikte planten.
Aanplanten en verplanten
Vanaf half oktober tot half maart is het weer mogelijk bladverliezende struiken te planten. Ook voor het verplanten van deze struiken in uw tuin is het dan de goede tijd. Krijn heeft hier tips voor.
Riet voor in de tuin
Bij riet denken we meestal aan riet dat in de natuur groeit , maar in onze tuinen wordt hiervoor Miscanthus (prachtriet) gebruikt. Krijn vertelt hoe u die in uw tuin kunt toepassen.
Plant eens een prunus
Prunus is een groot geslacht, ook kersen, pruimen, abrikozen, nectarines en amandelen vallen er onder. Vooral de bloei in het voorjaar maakt het de moeite waard om ze als heester of boom in de tuin te planten.
Eenjarige Hibiscus
Naast de bladverliezende Hibiscus syriacus is er ook een eenjarige variant, Hibiscus trionum, een bloem die maar 3 uur leeft.
Meer tips
We voegen elke 2 weken nieuwe tips toe, dus de komende tijd treft u hier nog meer adviezen voor oktober aan. En u kunt natuurlijk ook tips voor de andere maanden bekijken in het jaaroverzicht.