Voedingstip: hagelslag
Publicatiedatum: 9 oktober 2017
Elke maandag vindt u een voedingstip van het Voedingscentrum op MAX Vandaag. Met om te beginnen de eerste 4 weken zoet beleg en deze 2e week behandelen wij hagelslag. Een boterham met hagelslag is voor veel kinderen een feestje. Maar ook sommige volwassenen starten hiermee graag de dag. Hoe gezond is dit oer-Hollandse broodbeleg eigenlijk? En al die verschillende soorten, hoe zit het daarmee?
Sinds de firma Venz in 1936 de eerste chocoladehagelslag op de markt heeft gebracht, is er veel gebeurd. Kijk maar eens in het supermarktschap, hoeveel soorten hagelslag u daar kunt vinden. Gemiddeld liggen er zo’n 20 soorten hagelslag in de winkel. Natuurlijk is er de chocoladehagelslag, in de soorten puur, melk en wit en alle mogelijke mengvormen. Met allerlei exotische smaakjes zoals karamel, toffee, koffie et cetera. Ook zijn er de fruit- en vruchtenhagels en de anijshagels. En dan zijn er ook nog de vlokken, die min of meer een soort hagelslag zijn, toch?
Weetjes over hagelslag
- Hagelslag die minder dan 32 procent cacao bevat, mag geen chocoladehagelslag genoemd worden.
- Witte chocoladehagelslag wordt gemaakt van cacaoboter, suiker en melkpoeder en bevat geen cacaopoeder.
- De cacao van chocoladehagelslag komt vooral uit Ghana, Ivoorkust, Kameroen en Ecuador. U kunt kiezen voor ‘fair trade’ hagelslag, als u eerlijke handel belangrijk vindt.
- In fruithagel en anijshagel zit nauwelijks fruit of anijs. Het is vooral suiker wat erin zit.
Gezond
Geen best nieuws voor zoetekauwen, maar als u gezond wilt eten, kunt u al deze hagelslagsoorten beter niet te vaak nemen. Ze bevatten veel suiker en de chocoladevarianten bevatten ook veel verzadigd vet. Daarom staan ze allemaal niet in de Schijf van Vijf. U kunt het best af en toe eens eten, maar niet te veel en te vaak.
Pure chocolade gezond?
Misschien heeft u wel eens gehoord dat (pure) chocolade gezond is. Onderzoek toont aan dat elke dag een beetje rauwe of pure chocolade eten een positief effect heeft op de elasticiteit van de bloedvaten. Dat zou komen door flavanolen die erin zitten, dat zijn antioxidanten. Maar aan de andere kant bevat chocolade ook veel calorieën en verzadigd vet. We weten van verzadigd vet dat het juist de kans op hart- en vaatziekten vergroot. Kortom: een beetje mee oppassen.
Cacaofantasie
Melkchocoladehagelslag moet minimaal 20 procent cacao bevatten. Onder dit percentage heet het ‘cacaofantasie’. Dit geldt ook voor vlokken. Deze hagelslag bevat minder cacao, maar meer suiker dan normale chocoladehagelslag. Daardoor is hij goedkoper om te maken.
Hagelslag in de rest van de wereld
Hagelslag is buiten Nederland, België, Indonesië en Suriname vaak moeilijk of niet als zodanig te verkrijgen. Tenminste niet bij het broodbeleg. Vaak kunt u chocoladehagelslag wel vinden bij de taartversieringen. Leuk weetje: in België noemen ze chocoladehagelslag vaak muizenstrontjes.
(Bron: Voedingscentrum)