Speltsalade met rode bieten en geitenkaas
Geitenkaas is populair. Maar behalve populair is het ook nog eens lekker en is het een kaas die gemakkelijk is te verwerken in gerechten. De kaas is witter dan ‘gewone’ kaas. Dat komt omdat geiten caroteen uit het voer omzetten in Vitamine A. Sandra maakt er in een verrassende combinatie met spruitjes, een heerlijke salade van.
(Alle recepten van Kook mee met MAX zijn voor 2 personen)
Ingrediënten:
- 250 gram spruitjes (geschoond)
- olijfolie
- paar takjes verse tijm
- peper, zout
- 1 citroen
- 2 rode uien
- 1 theelepel honing
- 1 eetlepel balsamicoazijn
- 150 gram spelt (farro)
- 250 rode bieten (gekookt)*
- 50 gram walnoten
- 100 gram geitenkaas
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Halveer de spruitjes en leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Besprenkel met wat olie en bestrooi met verse tijm, peper en zout. Rasp er de citroenschil boven en hussel alles goed door elkaar. Bak in circa 20 minuten.
Pel de ui en snijd in halve ringen. Verwarm een scheutje olie in een koekenpan en fruit de ui met een snufje zout circa 15 minuten. Voeg de balsamicoazijn toe en laat even inkoken. Voeg eventueel een scheutje water toe.
Breng een pan water met een beetje zout aan de kook. Kook de spelt volgens de bereidingswijze op de verpakking. Snijd de bietjes in stukjes. Verhit een koekenpan en rooster de walnoten circa 3 minuten.
Pers het sap van de citroen. Voeg wat olijfolie en de honing toe en breng op smaak met peper en zout. Voeg de gekookte spelt, gekaramelliseerde uitjes, rode bieten en spruitjes toe en roer alles goed door.
Verdeel de salade over borden. Bestrooi met de walnoten en verkruimel er de geitenkaas over.
Tip: extra smaakvolle bietjes roostert u zelf in de oven. Verpak de bieten hiervoor per stuk in aluminiumfolie en rooster ze een uur op 200 graden.
Eet smakelijk!
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Geitenkaas is niet witter dan gewone koekaas (Brie en Camembert zijn tenslotte ook best wel wit).
Nederlandse kaas van koemelk wordt met een stofje (kunstmatig) gekleurd. Veelal met kleurstof E160.
Als men dat niet zou doen dan was kaas van koemelk vrijwel even wit als geitenkaas…