Duur 02:09
Gepubliceerd op 27 september 2017

Veel te weinig seniorenwoningen

Door een gebrek aan betaalbare seniorenwoningen wonen duizenden ouderen in grote steden te lang in een onveilig huis. Om iets aan het tekort te doen moeten jaarlijks duizenden sociale huurappartementen en koopflats voor senioren gebouwd worden. Waarom gebeurt dit veel te weinig? Rijk, gemeenten en woningcorporaties wijzen naar elkaar. 

Geen passende woning

Mevrouw Griep (72) woont al jaren in een veel te grote eengezinswoning in Tholen. Ze wil graag naar een gelijkvloerse seniorenappartement met een balkon. Helaas is er voor haar in de buurt geen woning beschikbaar. Meneer en mevrouw Van Gelder (80 en 77) uit Zwolle wonen in een maisonnette-koopwoning met een trap naar boven. Een traplift is geen optie. Ook buiten het appartement zijn trappetjes om bij de voordeur te komen. Meneer heeft Parkinson en mevrouw COPD. Ze willen daarom naar een serviceflat bij een zorgcentrum. Die is wel in de buurt, maar hun inkomen is hiervoor ontoereikend. Voor wat ze wel te besteden hebben, is geen passende woning te krijgen.

Veel ouderen wonen in ongeschikte huizen

In 2014 liet het Rijk becijferen dat er tot 2021 jaarlijks 44.000 seniorenwoningen bij moeten komen om de huidige tekorten en de stijgende vraag op te vangen. Maar in een nieuw rapport van het voorjaar van 2017 laat het Rijk dit getal ineens los. Terwijl in dat rapport wel staat dat vanwege het woningtekort in de grote steden veel ouderen met beperkingen in ongeschikte huizen wonen. Hoe groot de tekorten nu precies zijn is niet bekend omdat gemeenten en woningcorporaties niet registreren hoeveel seniorenwoningen ze hebben. Vaak is niet eens bekend of een flat een lift heeft of niet. In het programma Meldpunt! portretten van mevrouw Griep en de familie Van Gelder.

Wilt u weten of er in uw buurt seniorenwoningen beschikbaar zijn? Dan kunt u kijken op de website woonz.nl. Via uw postcode krijgt u inzicht in de beschikbare woningen in uw buurt. U kunt ook bij uw gemeente vragen of er al een verhuisadviseur voor senioren actief is. Zij kunnen u helpen in uw zoektocht naar een passende woning en het papierwerk voor u uit handen nemen. Tevens bestaat er zoiets als een blijverslening. Daarmee kunt u aanpassingen aan uw woning financieren, zodat u langer in uw bestaande woning kan blijven wonen. Meer daarover op de websites van de Consumentenbond en het Stimuleringsfonds voor de Volkshuisvesting.

Aansprakelijkheid bij zelf georganiseerde groepsreizen

MAX Ombudsman Jeanine Janssen vertelt over de risico’s van het organiseren van groepsreisjes. Een school, wandel- of sportvereniging kan zo maar aansprakelijk gesteld worden voor de kosten als een reisorganisatie failliet gaat. Maar ook in andere situaties kan een vereniging volgens de wet ineens zélf als reisorganisator worden gezien, met alle gevolgen van dien. Dit onderwerp komt niet alleen in Meldpunt! voorbij, maar ook in Hallo Nederland. Hierin bezoekt de verslaggever een werkgeversorganisatie die voor duizenden euro’s gedupeerd raakt nadat zij zelf als reisleider optreedt tijdens een tripje naar het Sauerland.
Om zulke situaties te voorkomen krijgt Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR) vanaf januari 2018 een extra keurmerk krijgt voor reisorganisaties. Wanneer scholen, stichtingen, verenigingen of clubs dan een reis regelen via een organisatie die is aangesloten bij de SGR, voorkomen ze dat zelf worden aangezien als reisorganisator. Een aantal reisorganisaties gebruikt het keurmerk al. Boekt u als school of vereniging niet bij zo’n organisatie? Hanteer dan altijd de volgende tips die voorkomen dat u zelfs als reisorganisator wordt gezien.

  • In zelf geen reisgeld, maar laat de deelnemers rechtstreeks aan de reisorganisator betalen.
  • Voeg niets toe aan een reis in de vorm van extra geldbedragen of een reisbegeleider.
  • Geef zelf geen reisfolder uit.
  • Maak geen reiswebsite aan.
  • Gebruik geen naam waaruit opgemaakt kan worden dat jij de reisorganisator bent.
  • Zorg dat je altijd boekt bij een organisatie die is aangesloten bij de SGR en de ANVR.
  • Twijfel? Neem contact op met de SGR via www.sgr.nl en duidelijk uitleggen wat u van plan bent als organisatie en of dat gevaren met zich meebrengt. Voor meer informatie kunt u ook kijken op de site van de ANVR.

Het programma Meldpunt! is te zien op woensdag 27 september 2017 om 19.20 uur op NPO 2. Hallo Nederland ziet u elke werkdag om 18.30 uur op NPO 2.

Geef een reactie

Reacties (3)

    Hanneman says:

    Housing is business! Special housing dus big business. Seniorenwoningen zullen worden gezien als bijzondere, speciale woningen vanwege aanpassingen en de specifieke doelgroep. Dus really big business. Daardoor ontstaat vanwege al die geweldige opties voor bedrijven een tekort aan betaalbare. Terwijl hier in Hilversum aanleunwoningen zijn overgedaan aan een woningbouwvereniging om verder te moeten als particuliere woning. Ondanks zo’n zes, zevenhonderd euro huur durft men het wel aan ze als sociale huurwoning te duiden. Voldoende seniorenwoningen zullen er best komen. Daar wordt ondertussen door dure projectontwikkelaars vast hard aan gewerkt. Alleen zullen die enkel “toegankelijk” zijn voor mensen met een dikke beurs. Dit is de gewenste situatie voor het bedrijfsleven en zal door de huidige politiek worden ondersteund. Dat Nederland een plicht heeft als samenleving om voldoende betaalbare zorg, opvang en behuizing voor onze ouderen te regelen is de markt worst. Dat de verschillende instituten naar elkaar (ver)wijzen waardoor er verder niets veranderd hoort een beetje bij waar u voor hebt gestemd. Al spijt?

      Elsnu says:

      Meneer U heeft helemaal gelijk! Wij staan al jaren ingeschreven voor een woning voor ouderen in de vrije sector en zelfs daar zijn ze voor ons ook te duur, we zitten net boven de grens! Voorlopig hebben we nog een reguliere eengezinswoning in een hele fijne buurt! En nou maar hopen dat als we het echt nodig hebben er ook voor ons een betaalbaren woning of een appartement beschikbaar is. Dus er zijn genoeg mensen die wel op tijd zoeken maar als er geen woningen worden aangeboden zijn we machteloos!

    oosterwijck says:

    Waar schaarste is, stijgen de prijzen. …. En waar laat je de prijzen stijgen? … Juist ja, daar waar het zit. Bij de ouderen. Veel ouderen beschikken over vermogen, in de vorm van een goed pensioen, of in de vorm van vermogen (uit de verkoop van een eigen woning). Bovendien zijn ouderen een makkelijke prooi, ze kunnen niet meer trap lopen, zoeken naar meer veiligheid, kunnen de tuin niet meer bijhouden, willen kleiner wonen, of zoeken naar woonservice. … Kassa. … Mevrouw en meneer, wij kunnen bieden wat U zoekt, maar het kost een paar centen. Dat is niet erg, U heeft immers een paar centen en die willen wij wel hebben. Een fantasie reclamekreet: Ik Eric Staals. heb onlangs de woningbouw vereniging in Rotterdam getild voor 2 miljard en heb wat (gestolen) geld belegd in een woonservice voor ouderen. Niet om U van dienst te zijn maar om mijzelf weer te verrijken. Zou zo maar een reclamekreet kunnen zijn.

Bekijk ook

Meer