Duur 09:29
Gepubliceerd op 28 januari 2016

Zorgen over gebruik GHB

Het CDA baart zich zorgen over het gebruik van de partydrug GHB. Onder jongeren wordt dit verdovende middel steeds populairder en door thuisgebruik zijn de problemen vaak te laat zichtbaar.

Integrale aanpak

CDA-kamerlid Hanke Bruins Slot pleit daarom voor een integrale aanpak van mensen die met poten in klei staan en te maken hebben met de maatschappelijke gevolgen van GHB-gebruik. Bijvoorbeeld een landelijk team van mensen die in de praktijk met GHB-verslaafden werken zoals wijkverpleegkundigen, behandelaars, politiemensen en vertegenwoordigers van scholen. PvdA, SP en D66 steunen dit voorstel.

Narcose

GHB staat sinds 2011 op de lijst van harddrugs in Nederland. Vroeger werd het gebruikt als narcose bij operaties. Hier zijn ze mee gestopt vanwege de bijwerkingen. De drug is een geurloze stroperige vloeistof die zout smaakt. Ook bestaat GHB in poedervorm.

Overdosering

Volgens een woordvoerster van verslavingskliniek Jellinek komen GHB-gebruikers relatief snel in de problemen omdat deze drug lastig te doseren is en er al snel te veel genomen wordt. Met als gevolg bewusteloosheid of een verstoorde ademhaling. In sommige gevallen stopt de ademhaling helemaal.

In Tijd voor MAX op donderdag 28 januari 2016 is Renee Kelder te gast. Zij was 6 jaar verslaafd aan GHB en schreef het boek De parttime-junkie (Uitgeverij Prometheus, ISBN: 9789044625288) over een dubbelleven en de hel van het afkicken.

Geef een reactie

Reactie

    Han B Janssens says:

    Dit land is zo ziek als ’t gaat om drugs. Je mag ’t niet produceren, niet aanbieden, niet in bezit hebben maar maken er tegenwoordig zelfs sterspotje van waarop je de pillen kan laten testen. Hoe ziek kan je zijn. GHB gebruiken? Laat zo iemand lekker uren liggen en ga dan ‘ns kijken of ’t nog beweegt. Vermoedelijk zijn we dan zo van die rotzooi af.

Bekijk ook

Meer