Witte bonensoep van Janny van der Heijden
Publicatiedatum: 18 september 2017
Dit recept is een makkelijk om bij de hand te hebben voor onverwachte momenten. Heerlijk om niet de deur uit te hoeven bij slecht weer of zo maar onverwacht om eindeloos mee te variëren. Van witte bonensoep mét vlees tot vegetarisch en van verfijnd tot robuust.
Ingrediënten (voor 4 personen):
- 1 grote ui
- evtueel 1 teen knoflook
- 20 gram boter
- zout, chilipoeder
- 2 grote blikken of potten witte bonen
- 1 liter bouillon
- takje bonenkruid of rozemarijn
Bereidingswijze:
Pel en snipper de ui. Fruit de uisnippers in een grote pan op laag vuur zacht. Pel de teen knoflook en pers boven de pan uit.
Spoel ondertussen de witte bonen in een zeef af. Bestrooi de uisnippers met zout en veel peper. Voeg de bonen toe en fruit ze kort mee. Voeg de bouillon en kruiden toe en breng de soep zachtjes aan de kook. Laat even trekken. Pureer met een staafmixer of in porties in de keukenmachine of blender. Proef of nog extra gekruid moet worden.
Variaties:
Pesto-witte bonensoep
Meng een ruime eetlepel olijfolie met een lepeltje groene pesto en druppel dit over de soep in kom of bord. Garneer met enkele croutons.
Caprese bonensoep
Verdeel de soep over borden en schep in het midden enkele kleingesneden kerstomaten, enkele bolletjes of blokjes mozzarella en enkele blaadjes basilicum.
Winterse bonensoep
Houd van te voren 2 eetlepels bonen achter. Bak plakjes gerookt ontbijtspek uit , laat ze uitdampen en verkruimel ze. Strooi ze samen met kleingeknipte bieslook de achtergehouden bonen en wat chilipeper over de soep.
Spaanse soep
Roer wat pimenton (gerookt paprikapoeder) door een flinke eetlepel olijfolie. Snijd chorizo in blokjes en 2 lente-uitjes schuin in stukjes. Verdeel de blokjes chorizo en stukjes lente-ui over het midden van de soep in een kop of bord en druppel er de gekruide olie omheen. Ook lekker met wat extra geraspte Manchego kaas.
(Bron: Janny van der Heijden)