Ziekenhuizen en verzekeraars willen samen medicatie inkopen
Publicatiedatum: 1 september 2017
Ziekenhuizen en zorgverzekeraars starten in 2018 met een proef om de hoge prijzen van medicijnen te drukken. Zij willen prijzige geneesmiddelen samen gaan inkopen, waardoor zij een betere onderhandelingspositie hebben tegenover de farmaceutische industrie.
Waarborgen van betaalbaarheid
De academische ziekenhuizen, de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) en de koepel Zorgverzekeraars Nederland (ZN) doen allemaal mee aan het initiatief. “Het doel van deze samenwerking is om de toegankelijkheid en betaalbaarheid van dure geneesmiddelen op de lange termijn te behouden en de kwaliteit van de zorg te waarborgen”, vertelt een woordvoerder van Zorgverzekeraars Nederland aan RTL Nieuws.
Proef
Zoals al gezegd betreft het in eerste instantie een proef waarbij op kleine schaal gezamenlijk medicatie wordt ingekocht. Het eerste medicijn dat zij samen willen aanschaffen, is er een die gebruikt wordt door patiënten met chronische leukemie. Mocht deze proef lukken, dan is het volgens woordvoerder Thomas Bakker van Zorgverzekeraars Nederland de bedoeling dat er snel meerdere medicijnen gezamenlijk ingekocht worden.
Waarom zijn medicijnen zo duur?
De prijs van medicijnen is vaak onderwerp van discussie. Veel medicamenten zijn ontzettend duur om aan te schaffen. Dit geldt vooral voor de pillen en andere middeltjes die kanker bestrijden. Dat komt omdat het ontwikkelen ervan heel kostbaar is; soms kost dit wel 1 á 1,5 miljard per nieuw medicijn. De ziekenhuizen en verzekeraars proberen deze kosten nu te drukken, maar zij zijn niet de enige. Zo zijn apothekers bezig met het ontwikkelen van een machine die gespecialiseerde medicijnen kan maken.
(Bron: NOS, Nu.nl, Zorgverzekeraars Nederland)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Niets meer, dan een rookgordijn, om de kosten van medicijnen en behandelingen nog ondoorzichtiger te maken, met als einddoel, nog hogere medicijnkosten en nog hogere behandelingskosten.