weer

De Europese zomer is er een van grote contrasten

Het KNMI heeft voor dinsdag 8 augustus 2017 code geel afgegeven. Regen en onweersbuien bereiken voor het einde van de ochtend ons land waardoor er in het midden en noorden lokaal veel regen kan vallen. Het is op zijn zachts gezegd een Hollandse zomer. Maar zo nat als het bij ons is, zo heet en droog is het in het zuiden van Europa. De extremen zijn misschien niet eerder zo groot als nu.

Goede start vervolgens nat

De lente van 2017 is er een met maar weinig regen en veel zon. De temperaturen lopen in Nederland behoorlijk op en het is zelf oppassen geblazen voor natuurbranden. Maar wanneer de zomer echt begint, lijkt het weer om te slaan. Een echte Hollandse zomer volgt. Volgens het KNMI is juli erg nat en wisselvallig.

Grote contrasten

Het weer kent grote contrasten in Europa. Portugal wordt in juni getroffen door een van de grootste bosbranden ooit. De branden eisen meer dan 60 levens. De brand ontstaat door blikseminslag en weet door de extreme hitte, droogte en wind rap om zich heen te slaan.

Halverwege juli worden Frankrijk en Corsica getroffen door bosbranden. Vooral in het zuiden van Frankrijk. Duizenden toeristen worden geëvacueerd. Ook hier weet de brand door de extreme hitte, de droogte en de wind snel om zich heen te slaan. In korte tijd wordt er meer dan 1400 hectare bos verwoest. De brand treft ook veel Nederlandse toeristen.

In Italië is het ook raak. Vooral het gebied rond Rome en in de regio Lazio, in Campanië, het gebied rondom Napels, in het uiterste zuiden in de regio’s Calabrië en Apulië, maar ook in het midden van het land in Toscane woeden hevige branden. Oorzaak ook hier de extreme hitte en droogte. Voor het blussen van de branden en de hitte is water nodig, veel water. Om te voorkomen dat er een water tekort ontstaat worden de Trevifontein en de fonteinen van het Vaticaan drooggelegd.

Aardbeving

In de nacht van donderdag 20 op vrijdag 21 juli wordt de zuidwestkust van Turkije getroffen door een aardbeving met een kracht van 6,7 op de schaal van Richter. Op het nabijgelegen Griekse eiland Kos vallen 2 doden en 120 mensen raken gewond. In juni valt op het Griekse eiland Lesbos een dode door een aardbeving met een kracht van 6,3.

De omgeving van de Turkse stad Bodrum is dinsdagochtend 8 augustus opnieuw opgeschrikt door een aardbeving. De beving heeft een kracht van 5,3 op de schaal van Richter.

Hevig regenval

Ook in Oostenrijk en de Balkan lopen de temperaturen hoog op. In Oostenrijk en Italië slaat het weer begin augustus om en worden beide landen geteisterd door hevige regenval, hagel en onweersbuien. Ook in Duitsland valt er in het midden en oosten van het land een enorme hoeveelheid regen.

Warm versus nat

Volgens Ben Lankamp van Weerplaza is er een denkbeeldige scheidslijn te trekken door Europa. “De lijn begint in het noorden van Portugal en loopt langs de bovenkant van Italië naar beneden langs Kroatië richting Griekenland. Boven die lijn wordt het steeds natter, daaronder steeds droger.” Het bovenste gedeelte van Spanje, de helft van Frankrijk, Groot-Brittannië en Nederland kampen met lange periodes van regen en wisselvallige zomers.

Warmer weer zorg voor hevigere buien

“Landen met veel bergen zoals Oostenrijk en Frankrijk, maar ook Polen en Roemenië, hebben wéér andere problemen. Het is er warmer, maar ze hebben er ook last van extreem zware buien. Precies zoals afgelopen weekend in Oostenrijk gebeurde.” Warmer weer zorgt niet alleen voor meer buien, maar ook voor heviger regenval. Dat komt omdat warme lucht meer waterdamp bevat. Die damp, uit bijvoorbeeld oceanen, komt daarna weer bij ons terecht als regen. “Voor elke graad die het warmer wordt, worden buien gemiddeld 20 tot 30 procent zwaarder”, aldus Lankamp.

Noord-Europa in trek

De plekken die we normaal gesproken bestempelen als ideaal om naar toe gaan vanwege het weer, worden minder aantrekkelijk door de hoge temperaturen. Het gevolg is dat er na verloop van tijd andere toeristische trekpleisters ontstaan. In Zweden bijvoorbeeld, waar het zomers inmiddels ook gewoon 23 graden is.

(Bron: ANP/NOS/Telegraaf)

Geef een reactie