lepelaar

Lepelaar heeft slecht seizoen achter de rug

Schiermonnikoog heeft 270 leplaarsnesten gehad, maar er zijn uiteindelijk maar 130 jongen gezond groot geworden. Volgens experts betekent dit maar 1 ding: het broedseizoen van 2017 is niet goed verlopen voor de lepelaar. Een zorgelijk feit.

Dode kuikens

De lepelaar, die u kunt herkennen aan zijn lange snavel, broedt in Nederland vooral op de waddeneilanden. Op dit moment wonen er zo’n 2500 broedparen in ons land. In 2017 hebben zij maar 130 kleine lepelaars voortgebracht. Dit hadden er veel meer kunnen zijn, maar het slechte weer aan het begin van 2017 heeft roet in het eten gegooid. “Dat hebben de kuikens niet overleefd. Ze passen niet meer onder de vleugels van de ouders en hebben zelf niet genoeg veren om te overleven”, aldus Petra de Goeij van de Werkgroep Lepelaar tegenover RTV Noord. De Goeij laat weten dat zij sinds zij bij de werkgroep aangesloten is, nog nooit zoveel dode kuikens heeft gezien als nu.

Lepelaar

De lepelaar heeft een bijzonder kenmerkende snavel.

Visserij

Naast het koude weer, is ook de afwezigheid van voedsel een groot probleem voor de lepelaar. “De garnalenstand is ingestort. Er is daardoor te weinig vis voor de vogels”, vertelt Petra de Goeij aan de regionale omroep RTV Noord. Volgens haar moet de visserij veranderen, zodat er meer vis in de Waddenzee terecht komt.

Lepelaar in Nederland

Volgens De Goeij groeien de grote populaties lepelaars in Nederland niet meer omdat er zo weinig te eten is in het gebied waar ze wonen. Een gevaarlijke ontwikkeling, want er hoeft volgens de Goeij nu maar een kleine ramp te gebeuren of de vogel verdwijnt volledig uit Nederland. Het is niet de eerste keer dat de lepelaar in het nauw gedreven wordt. Rond 1970 zijn er nog maar 170 broedparen over. Daarna groeien de populaties weer, omdat de bescherming van de broedgebieden beter wordt.

Rest van de wereld

In totaal zijn er in Europa zo’n 6000 paren. Naast Nederland, zijn de Oekraïne, Spanje en Hongarije landen waar de vogel te vinden is. In Griekenland en op de Balkan komen ze ook voor. Internationaal gezien is de zorg om de lepelaar niet zo groot, want de vogel komt buiten Europa een stuk vaker voor. India en de voormalige Sovjet-republieken in Azië zijn bijvoorbeeld landen waar de lepelaar goed vertegenwoordigd is.

Heeft u weleens een lepelaar gezien?

(Bron: Vogelbescherming Nederland, RTV Noord, ANP, BirdLife International)

Geef een reactie