Kalanchoë blossfeldiana
Publicatiedatum: 29 juli 2017
De Kalanchoë komt uit de vetplantenfamilie en is gemakkelijk te verzorgen. Hij komt van oorsprong veel voor in China en Madagaskar en heeft naast zijn grote bloeikracht prachtig, glanzend donkergroen, dik blad.
Standplaats
Hoe lichter, hoe beter. Dit is één van de planten die het ook in de volle zon op de vensterbank naar zijn zin heeft. Al is deze plant zo sterk, dat hij ook een donkere plek langere tijd overleeft. In het zonnetje krijgen de bladeren meestal een rode gloed. De Kalanchoë voelt zich het prettigst bij temperaturen tussen de 10 en 25 graden.
Water geven
Zelfs als hij tijdenlang geen water krijgt, houdt de Kalanchoë het uit, maar liever heeft hij zomers wekelijks een kleine hoeveelheid water. ’s Winters heeft hij nog minder water nodig en kunt u het best om de week een scheutje water geven. Let er in elk geval op dat de grond tussen de gietbeurten weer helemaal opgedroogd is. Blijft de grond te lang nat, dan zullen de wortels en vervolgens de bladeren afsterven.
De plant haalt wat hij qua voeding nodig heeft grotendeels uit de grond waar hij in staat, maar tijdens het groeiseizoen (lente – zomer) kunt u elke 3 weken een klein beetje plantenvoeding voor vetplanten of cactussen met het gieten geven.
Bloei
De Kalanchoë is er in een bont scala aan kleuren en met enkele bloemen en dubbele bloemen (de Kalanchoë blossfeldiana Calendiva). Laat uitgebloeide bloemetjes gewoon aan de plant zitten. Het hindert de bloei niet (in tegendeel) en u loopt niet het risico om nieuwe knoppen te beschadigen. De bloei houdt dan zeker 2 maanden aan en in het geval van de Calendiva zelfs nog wat langer.
De Kalanchoë is een kortedagplant, wat betekent dat hij voor een volgende bloei eerst geprikkeld moet worden met een donkere periode met maximaal 10 uur daglicht. Oftewel een langere nacht dan dag. Knip de uitgebloeide bloemstengel uit de plant en geef hem een rustperiode van 6 weken. Tijdens deze periode geeft u hem zeer sporadisch water. Daarna kan hij terug naar zijn zonovergoten plek en kunt u langzaam weer iets meer water geven. In de meeste gevallen zal hij dan na een week of 3 opnieuw gaan bloeien.
Ook leuk zijn de ‘mini’s’. Dan kunt u lekker veel kleuren bij elkaar zetten.
Kalanchoë als buitenplant
Ook voor buiten is de Kalanchoë een ideale plant, omdat hij zo weinig water nodig heeft en volop zon kan hebben. Wacht wel tot half mei, als de kans op nachtvorst geweken is. Let er op dat hij in een pot staat waar het water uit kan lopen. Anders zal hij bij de eerste de beste regenbui beslist verzuipen. Voor de eerste nachtvorst moet u hem weer naar binnen halen.
Het sap van de Kalanchoë is giftig.