Bosbranden

Bosbranden in Zuid-Frankrijk

Aanhoudende warmte en harde wind veroorzaken in het zuiden van Frankrijk en op het eiland Corsica hevige bosbranden. Alleen maandag 24 juli 2017 is al meer dan 1400 hectare bos verwoest. Ten Noordoosten van Marseille is de situatie het ernstigst. Vooral het nationaal park Luberon tussen de Ardèche en het natuurgebied Verdon is zwaar getroffen. Maar ook ten noorden van Nice en op Corsica woeden branden. In de nacht van dinsdag 25 op woensdag 26 juli zijn er 10.000 mensen geëvacueerd. 

A51

In het dorp Mirabeau, ongeveer 50 kilometer ten noorden van Marseille, zijn ongeveer 100 mensen geëvacueerd. Bastidonne in de regio Vaucluse is het zwaarst getroffen. Hier is 600 hectare bos in vlammen opgegaan. Een deel van de snelweg A51 tussen Briançon en Marseille is voor alle (trein)verkeer afgesloten. Volgens de ANWB gaat het stuk tussen Pertuis en Manosque en Manosque en Saint-Paul-lès-Durnace. De A7 tussen Sénas en Salon-de-Provence is dinsdagavond tijdelijk dicht. Inmiddels is de weg weer open, maar voorzichtigheid blijft geboden. Omrijden kan via Grans over de A54.

De A51 tussen Aix-en-Provence en Manosque is woensdagmiddag 26 juli aan het einde van de middag weer vrijgegeven voor verkeer. Ook de A7 tussen Sénas en Salon-de-Provence is weer open voor verkeer.

Nederlandse toeristen getroffen

De bosbranden hebben ook Nederlandse toeristen getroffen. Reisorganisaties Neckerman en Vrij Uit melden dat ongeveer 500 Nederlanders die via hen geboekt hebben in het getroffen gebied in Zuid-Frankrijk verblijven. Het gaat voornamelijk om mensen op campings, maar ook in appartementen en hotels. Bij alarmcentrale Allianz Global Assistance hebben zich tot nu toe 8 Nederlanders gemeld die vanwege de branden hun vakantieadres moesten verlaten, meldt de NOS. Bij de ANWB is ook een aantal meldingen binnengekomen van Nederlandse toeristen die hun vakantieadres hebben verlaten door de branden.

In de middag van donderdag 27 juli melden Franse media dat de bosbranden bij het plaatsje Bormes-les-Mimosas aan de Franse Rivèra onder controle zijn. De branden hebben sinds maandag 24 juli zo’n 1700 hectare in de as gelegd.

Nice en Saint Tropez

Ook rond Nice en Saint Tropez vecht de brandweer tegen grote bosbranden. In de omgeving van Carros, bij Nice, is een aantal auto’s uitgebrand. Voor zover bekend raakte daarbij niemand gewond. De harde wind en aanhoudende warmte en daarbij behorende droogte, zijn de oorzaak van de brand. Door de wind kan het vuur zich snel verspreiden. In de nacht van dinsdag op woensdag zijn in de omgeving van Bormes-les-Mimosas, dit ligt ten zuid-oosten van Marseille, een aantal campings uit voorzorg ontruimd. 10.000 mensen zijn uit het gebied geëvacueerd. Het gaat om het gebied in de driehoek La Londe-les-Maures en Bormes-les-Mimosas en Cap Bénat (achterland van Le Lavandou). De branden zijn op donderdag 27 juli nog niet onder controle meldt de Franse zender TF3.

Op Corsica woeden branden in Haute-Corse bij het plaatsje Olmeta-di-Tuda bij Calvi. Op het eiland is inmiddels al meer dan 1800 hectare aan bos verwoest.

Voor zover bekend zijn er geen toeristen gewond geraakt bij de bosbranden. Wel liepen 12 brandweermannen verwondingen op en kampen 15 agenten met ademhalingsproblemen door de rook.

Warmte en droogte

De droogte en warmte in Italië zorgt ook daar voor bosbranden. In het midden en zuiden van het land heeft dit al tot hevige bosbranden geleid. De getroffen provincies waren Lazio, Toscane, Campania, Calabrië, Apulië en op Sicilië. De droogte in Italië houdt aan. Al enige dagen gaat Rome gebukt onder waterschaarste. De nood is inmiddels zo hoog dat het Vaticaan heeft besloten 100 fonteinen droog te leggen. De gemeente van Rome overweegt om drinkwater te rantsoeneren wat betekent dat een miljoen Romeinen slechts 8 uur per dag over water kunnen beschikken.

Portugal opnieuw getroffen

Al eerder is Portugal getroffen door bosbranden. In juni 2017 kwamen er 64 mensen om het leven. De regio’s Castelo Branco en Coimbra werden het zwaarst getroffen. Belangrijke oorzaak zijn de eucalyptusbossen. De bomen bevatten olie die zeer brandbaar is. Sinds zondag 23 juli woeden ook daar weer nieuwe bosbranden. In de regio Santarém zijn bewoners van 3 dorpen uit voorzorg geëvacueerd.

Normale leven hervat

De bosbranden bij Bormes-les-Mimosas zijn onder controle. Er blijft door de droogte nog een risico dat de branden weer oplaaien. Vooral in het zuiden van Frankrijk, in de Var en op Corsica.

Gaat u nog weg? De ANWB adviseert om contact op te nemen met de verhuurder van uw accommodatie, of reisorganisatie, over de stand van zaken ter plaatse. Mogelijk is de accommodatie of de toegangsroute slecht of niet bereikbaar.

 

(Bron: ANP/NOS/ANWB)

Geef een reactie