Subsidie voor aardgasalternatieven in huis
Huishoudens die hun huis duurzamer willen maken door het installeren van aardgasalternatieven kunnen daar een subsidie van enkele honderden euro’s voor krijgen. Het kabinet trekt daar in 2016 in totaal zo’n 70 miljoen euro voor uit, zo meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).
De subsidieregeling geldt voor drie apparaten: zonneboilers, pelletkachels en warmtepompen. Het stimuleren van deze duurzame warmtebronnen waarmee de gasketel wordt vervangen past in het beleid waarmee minister Henk Kamp van economische zaken de afhankelijkheid van gas als energiebron wil verminderen.
Duurzame warmtebronnen
Een zonneboiler, die warmte van de zon gebruikt om ruimtes of water te verwarmen, levert gemiddeld een energiebesparing van 130 euro per jaar op. Zo’n apparaat kost tussen de 2000 en 5000 euro. Daarvan geeft het kabinet u 650 euro terug.
Een pelletkachel lijkt op een gewone houtkachel, maar is zuiniger omdat er houtpellets, kleine staafjes samengeperst houtafval, in worden verbrand. Huishoudens die een pelletkachel hebben, zijn gemiddeld elk jaar 490 euro minder kwijt aan hun energierekening. De kachel zelf kost zo’n 4000 euro, waarvoor 500 euro subsidie kan worden aangevraagd.
Het duurste alternatief voor een gasketel is de warmtepomp. Deze installatie kost tussen de 3500 en 7000 euro en pompt warmte op uit de lucht, de bodem of het grondwater, die vervolgens kan worden gebruikt voor de verwarming van de woning en heet water. Daarmee bespaart een gemiddeld gezin tussen de 200 en 300 euro per jaar. Het maximale subsidiebedrag dat beschikbaar is voor de aanschaf is 1500 euro.
Terugverdienen kost jaren
Het kabinet hoopt steeds meer gezinnen zo ver te krijgen dat ze overstappen naar zuinige en duurzame alternatieven. Daarvoor moeten ze echter wel eerst flink investeren. De aanschaf van zo’n apparaat levert namelijk niet direct een besparing op; het terugverdienen van de gemaakte investering kan jaren duren.
“We moeten de overstap naar een duurzame energievoorziening samen maken. Onze huizen zullen in de toekomst minder door gas en meer vanuit duurzame bronnen worden verwarmd. Zo wordt energie bespaard en CO2-uitstoot teruggedrongen. Ook levert het huishoudens een flink lagere energierekening op.” Aldus minister Kamp.
Wilt u ook een investeringssubsidie duurzame energie aanvragen? Neem dan een kijkje op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Er zijn prima zuinige pelletkachels te koop voor rond de 1000 euro , maar het zijn alleen de dure merken die onder de regeling vallen .
Zonder subsidie ben ik in dit geval goedkoper uit een pelletkachel 2200 euro – 500 = 1700 euro
een goede goedkope pelletkachel 1000 euro – 0 = 1000 euro dan bespaar ik 700 euro.
als ze die ook onder de regeling laten vallen , ja dan word je pas wijzer.