legionellabacterie

Meer mensen besmet met legionellabacterie

Het aantal mensen dat wordt besmet met de legionellabacterie, is de afgelopen jaren geleidelijk gestegen. Dat heeft het Rijksinstituut voor de Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vastgesteld. Hoe dit komt, weet het rijksinstituut niet.

Meer besmettingen

In 2016 zijn 342 mensen besmet geraakt met de legionellabacterie. De afgelopen 6 jaar zijn het er telkens meer, maar de teller tikte de 342 niet aan. In 2010 is dit voor het laatst wel het geval. Een besmetting is niet ongevaarlijk, want de legionellabacterie kan de veteranenziekte veroorzaken. Dat is een heel heftige longontsteking die vooral voor rokers en mensen met weinig weerstand risicovol is. Zij kunnen er zelfs aan overlijden. De veteranenziekte is niet overdraagbaar van mens op mens.

Pas op met stilstaand water

Nu het zomer is, is het voor mensen die tot de kwetsbare groep behoren extra belangrijk om op te passen. De bacterie gedijt namelijk het best bij hogere temperaturen. Zo kan het zich makkelijk vermenigvuldigen in stilstaand water dat tussen de 25 en 45 graden is. Als dat (besmette) water verneveld wordt, bijvoorbeeld door een tuinslang, dan kunnen de vrijgekomen legionelladeeltjes ingeademd worden. Deze nestelen zich dan in de longen en kunnen bij sommigen de veteranenziekte. Het drinken van besmet water is overigens ongevaarlijk.

Ook in grond

Water is niet de enige stof waar legionella in kan zitten. Volgens Peter Brandsema, onderzoeker van het RIVM, kan een legionellabesmetting ook optreden na het inademen van besmette grond. Onderzoek wijst uit dat het hier ook in zit, vertelt hij aan de NOS. Brandsema benadrukt dat de meeste mensen die de bacterie bij zich dragen, niet de veteranenziekte krijgen. Zoals al eerder gezegd, is het vooral gevaarlijk voor personen met een zwakke gezondheid en rokers.

Adviezen

Om de kans op besmetting zo klein mogelijk te houden, adviseert het RIVM het volgende:
– Stel de ketel of boiler goed af. Minimaal op 60 graden.
– Gebruik het warme en koude water minstens 1 keer per week. Bent u op vakantie geweest? laat de kranen dan even goed doorlopen.
– Maak uw bubbelbad, jacuzzi of dergelijke regelmatig goed schoon.
– Laat de tuinslang altijd goed leeglopen voordat u ‘m weer opbergt.

Westfriese Flora

Hoewel in 2016 relatief veel mensen besmet zijn geraakt, zijn dat er in 1999 nog veel meer. De oorzaak daarvan is het water in 2 bubbelbaden die opgesteld staan op consumenten- en bloemenbeurs Westfriese Flora in Bovenkarspel. Binnen korte tijd worden er honderden mensen ziek en overlijden er 28. Deze legionella-uitbraak is tot op de dag van vandaag een van de grootste ooit.

(Bron: RIVM, NOS)

Geef een reactie

Reacties (2)

    corinne de roos says:

    Er staat een storende fout in jullie artikel:

    Om de kans op besmetting zo klein mogelijk te houden, adviseert het RIVM het volgende:
    – Stel de ketel of boiler goed af. Maximaal op 60 graden.
    Dit moet minimaal zijn!!! Juist bij lagere temperaturen ontstaat de besmetting. Met deze fout werk je juist méér gevallen van besmetting in de hand. Rectificeren dus.

      MAX Vandaag says:

      Beste Corinne de Roos, hartelijk dank voor u bericht en u heeft helemaal gelijk. Onze excuses en het is direct aangepast.