Calla: Zantedeschia
Publicatiedatum: 1 juli 2017
Een plant van vroeger en tegenwoordig geliefd bij jong en oud: de Calla (Zantedeschia). Al lang niet meer alleen in het wit te koop, maar tegenwoordig in een heel scala van prachtige kleuren.
Standplaats
De Calla floreert op een plek met veel licht, maar de hele dag direct zonlicht is teveel van het goede. Zorg dus dat de plant zeker de helft van de dag uit de zon staat. Is dit niet mogelijk, let er dan op dat u hem voldoende water geeft. Eigenlijk zijn onze huiskamers net een tikkeltje te warm voor de Calla. De ideale temperatuur ligt tussen de 12 en 20 graden voor deze plant. Verplaats hem na de bloei dus liever naar een niet verwarmd vertrek.
Ook buiten doet de Calla het goed. Tijdens de zomermaanden in pot op het terras, maar definitief in de tuin planten kan ook. De plant verdraagt echter geen strenge vorst, dus de wortelstok moet dan wel goed beschermd worden, met bijvoorbeeld een laag stro of bladeren. Bovengronds sterft de plant dan af, maar in het voorjaar loopt hij opnieuw uit. Houdt u de plant binnen, geef de Calla in de winter dan een rustperiode. Tijdens deze maanden zet u hem koel en geeft u hem maar eens in de 2 weken water.
Water geven
Van oorsprong komt de Calla uit zuidelijk Afrika, uit gebieden met natte periodes, waarbij water blijft staan en de omstandigheden moerassig worden. Om de drogere periodes door te komen, slaat de plant dan water op in zijn wortelknol. De variant Zantedeschia aethiopica is een geschikte vijverplant. Toch willen de overige Calla’s liever niet teveel water krijgen. Eén á 2 keer per week een flinke scheut is veelal genoeg, de kluit moet steeds licht vochtig blijven. Geeft u meer en komt de plant in een laagje water te staan, dan kan hij het op een druppelen zetten. Het teveel aan water geeft hij dan namelijk af via druppels aan de bladpunten. Guttatie wordt dit genoemd en pas hierbij op, want deze druppels kunnen vlekken veroorzaken op gevoelige oppervlakken.
De Calla heeft niet zoveel voeding nodig. Tijdens de lente en zomer kunt u hem plantenvoeding voor bloeiende planten geven in een lage dosering.
Bloei
De Calla behoort net als bijvoorbeeld de Flamingoplant (Anthurium) tot de aronskelkachtigen. De eigenlijke bloemetjes zitten op de aar in de kelkvormige schutbladeren en zijn onaanzienlijk, maar de schutbladeren zelf geven de plant zijn sierwaarde. Die schutbladeren kunnen er zijn in wit, roze, geel, rood, paars (tot tegen zwart aan) en oranje. Vanwege de vorm van de schutbladeren wordt de Calla ook wel bekerplant genoemd. Afhankelijk van de verzorging blijven de bloemen 3 tot 8 weken goed.
Lelijk blad
Ouder blad wordt uiteindelijk lelijk en kan dan van de plant geknipt of gesneden worden. De plant maakt genoeg nieuw blad aan om dit op te vangen.
Verpotten
Voorzie de Calla jaarlijks van een verse portie potgrond. Als de plant niet teveel is gegroeid, kan hij terug in dezelfde pot, maar anders kiest u de pot een maatje groter, zodat hij weer goed kan doorgroeien.
Giftig
De Calla is giftig (alle onderdelen), dus pas op in het geval dat er kinderen of huisdieren bij in de buurt kunnen komen.