Groot tekort aan pleeggezinnen
Publicatiedatum: 29 juni 2017
Pleegzorg Nederland is bezorgd over het tekort aan pleeggezinnen. Steeds minder mensen melden zich aan, terwijl de behoefte aan pleeggezinnen toeneemt. Pleegzorg Nederland trekt aan de bel en vraagt onder andere gemeenten om hulp bij de werving van pleegouders.
Tijdelijke opvang
Pleegzorg is het (tijdelijk) opvangen van kinderen met als doel hen uiteindelijk weer terug te plaatsen bij de ouders. Als pleegouder heeft u geen zeggenschap over de kinderen. Belangrijke beslissingen worden altijd in overleg genomen met een begeleider van de pleegzorginstantie. Deze begeleider is ook het contactpersoon tussen het pleegkind en de ouders. Hoe lang een kind bij pleegouders blijft varieert. Dit kan enkele dagen zijn, maar soms ook jaren.
Kun je zomaar pleegouder worden?
Iedereen van 21 jaar en ouder kan pleegouder worden. De belangrijkste voorwaarden is dat u een kind structuur, warmte en veiligheid kunt bieden. Voor het opvangen van pleegkinderen ontvangen pleegouders een onkostenvergoeding. De hoogte hangt af van de leeftijd van het pleegkind.
Supergewone mensen gezocht
In 2016 is Pleegzorg Nederland met de campagne Supergewone mensen gezocht gestart om mensen op te roepen pleegouder te worden. Dit heeft weinig resultaat geboekt. Vorig jaar waren er mijn liefst 15 procent minder aanmeldingen. In totaal melden 2400 gezinnen zich aan om de zorg voor een pleegkind(eren) op zich te nemen. Normaal gesproken ligt het aantal nieuwe aanmeldingen rond de 3500 per jaar. Waardoor het aantal nieuwe pleeggezinnen daalt is Pleegzorg Nederland niet duidelijk. “We merken dat er aanvankelijk juist veel interesse is, maar dat veel mensen uiteindelijk toch afhaken. We zijn aan het uitzoeken hoe dat komt”, zegt bestuurslid Annet van Zon.
Meer pleeggezinnen nodig
Er is afgesproken in de Jeugdwet uit 2015 dat kinderen en jongeren die niet thuis kunnen wonen, bij voorkeur in hun eigen omgeving opgevangen moeten worden. Lukt dit niet dan komen de kinderen in tehuizen of instellingen terecht. Sinds 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor jeugdzorg, en dus ook pleegzorg. Pleegzorg streeft er naar dat er minder kinderen in instellingen terechtkomen. Daarom is er meer geld nodig om nieuwe pleeggezinnen aan te trekken.
(Bron: NOS, Pleegzorg Nederland)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Mevrouw van Zon zal toch ook wel zien dat het in Nederland oorspronkelijk zo ruimhartige, sociale karakter van de inwoners is vermoord door de belangen van economisering van letterlijk álles! Het is mantelzorgers meer dan eens overkomen door goed te willen, kwaadaardig te krijgen. Financieel en juridisch gelazer tot en met. We zitten met een overheid die niet maalt om de sociale ontwikkelingen in onze maatschappij tenzij ze een economisch belang dienen. Dat doen kinderen die ernstig toe zijn aan een liefdevol thuis waar onbedacht, fatsoenlijk kan worden geleefd nu eenmaal niet. Ik meen iets te hebben gelezen over “meer geld voor het werven van pleegouders..”, welnu, vergeet u dat maar. Deze of gene verantwoordelijke politicus zal het u uit het hoofd praten zoals meneer Dekker, u weet wel, onderwijzend Nederland met een heel summier kluitje voorstellen en ideeen in het riet stuurt en weigert naar behoren te belonen. Er is in de wereld van pleeggezinnen net zoveel participatie te verwachten als in die van de mantelzorg voor ouderen of zieken. In een maatschappij waar je als pleegouder zomaar tot armoede kan vervallen door ziekte of ontslag. Of je voor kosten geplaatst ziet, gebrek aan fatsoenlijke ondersteuning ervaart. Waar de mensen steeds harder en direkter met elkaar omgaan. Met de VVD aan de knoppen is het voor de meeste mensen oppassen geblazen met het aangaan van een onderneming als het pleegouderschap. En da’s verschrikkelijk jammer. Want pleegouderschap levert vaak prachtige resultaten op voor de meeste partijen.