Naar cookieinstellingen
streekgerechten

Streekgerechten in het zonnetje op postzegels

Van postzegels krijgen we normaal niet zo snel trek, maar nu wel. 10 Nederlandse streekgerechten zijn vereeuwigd op het postzegelvel ‘Nederlandse lekkernijen’ van PostNL.

De provincies Utrecht en Flevoland ontbreken, maar de overige provincies zijn vertegenwoordigd met bijvoorbeeld de Bossche bol, het Fries suikerbrood, het Drents kniepertje en de Zeeuwse bolus. De streekgerechten zijn met behulp van het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland uitgekozen en vervolgens ontworpen door een Arnhemse studio.

Groninger eierbal

De Groninger eierbal, plaatselijk Grunneger aaierbal, is een snack uit het Groningse uitgaansleven. Een heel of een half hardgekookt ei wordt gepeld, in ragout gedoopt en vervolgens gepanneerd en gefrituurd.

Fries suikerbrood

In Fryske sûkerbôle wordt 40 procent suiker meegebakken. Vervolgens wordt er kaneel aan toegevoegd.

streekgerechten

Drents kniepertje

Het Drentse kniepertie is een dunne, zoete, harde wafel, die al dan niet opgerold wordt en die wordt gegeten tijdens de jaarwisseling. Het koekje wordt gebakken in een speciaal wafel-knijpijzer.

Zwolse balletjes

De Zwolse balletjes hebben een doorsnee van 2 centimeter en zijn er in diverse kleuren. Ze worden al sinds 1845 gemaakt door het Zwolse Balletjeshuis. Omdat ze dreigen te verdwijnen is enkele jaren gelden geleden actie gevoerd door Zwollenaren voor het behoud ervan.

Tielse kermiskoek

De lekkernij Tielse kermiskoek heeft wat weg van ontbijtkoek en wordt gemaakt met de nieuwe oogst Betuwse honing en roggebloem. De ingrediënten moeten goed rijpen, dus de koek moet ruime tijd voor de verkoop gebakken worden. Vroeger werd de kermiskoek alleen in oktober gebakken, als voorbereiding op de Tielse najaarskermis. Nu is de koek het hele jaar door verkrijgbaar en vooral een manier om aan iemand te laten blijken dat je van ze houdt.

Amsterdamse ui

De Amsterdamse ui is een gewone ui, die na de oogst in zuur wordt ingelegd. Door saffraan of curcumine toe te voegen ontstaat de gele kleur.

streekgerechten

Goudse stroopwafels

De stroopwafel wordt tegenwoordig wereldwijd gewaardeerd, maar komt oorspronkelijk uit Gouda. De koek uit 2 lagen met stroop ertussen is min of meer per ongeluk ontstaan, dankzij een bakker die de koeken van ‘restafval’ maakte en van stroop voorzag.

streekgerechten

Zeeuwse bolus

Het zoete koffiebroodje bolus kent zijn oorsprong in Zeeland. Wit brooddeeg krijgt door donkere basterdsuiker zijn kenmerkende kleur en vaak wordt er kaneel aan toegevoegd. De vorm van de bolus en het specifieke suikermengsel dat gebruikt wordt verschilt van streek te streek en van bakker tot bakker.

Bossche bol

De sjekladebol is een gebak van soezenbeslag gevuld met slagroom en geglazuurd met chocolade. De bol gaat met zijn tijd mee, want er zijn sinds kort nieuwe smaaksensaties op de markt gekomen, zoals het hippe karamel/zeezout.

streekgerechten

Limburgse vlaai

Krosjelevlaai mit sjoem (kruisbessenvlaai) is een de vele varianten van dit gebak. Volgens BL’ers (bekende Limburgers) moet een afbeelding van vlaai terugkomen in het nieuwe logo van de provincie, samen met bier en muziek.

(Bron: omroepzeeland.nl, omroepgelderland.nl, rtvnoord.nl, nos.nl, goudsdagblad.nl, wikipedia.nl)

Wat is uw favoriete streekgerecht?

Geef een reactie

Reactie

    ELIONORA says:

    WAT EEN APART & LEUK IDEE….DE BOSSE BOL EN AMSTERDAMSE UI OP EEN POSTZEGEL….IK BEN ZE NOG NIET TEGEN GEKOMEN….MAAR WAT VIND JE VAN HET HAARLEMSE MEISJE (KOEKJE) VAN HAARLEM?

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.