De nachtmerrie van elke ouder
Publicatiedatum: 8 juni 2017
De moorden op 2 meisjes van 14 houden Nederland bezig. Het is de nachtmerrie van elke ouder: je kind is spoorloos en blijkt daarna vermoord. De rouw en het verdriet zijn groot over de zo jong afgebroken levens van Romy Nieuwburg en Savannah Dekker. Had hun dood misschien voorkomen kunnen worden? En hoe dan?
Wat houdt veilig opvoeden in?
Veel ouders breken zich het hoofd over de vraag wat veilig opvoeden inhoudt; nu nog meer dan anders. Mag een puberende dochter alleen fietsen? Moet je precies weten wat je kind op sociale media uitspookt? Is het nodig dat je pubers wijst op de gevaren van ‘enge mannen’? Of mag je ervan uitgaan dat het gros van de kinderen voldoende ‘streetwise’ is. En vooral: hoe vind je een goeie balans tussen het bieden van veiligheid en voldoende ruimte om te experimenteren voor je kind?
Aan het woord
Jane Bredius is moeder van 3 dochters (23, 15 en 13 jaar). Zij en haar man zijn heel bewust bezig met de veiligheid van hun kinderen. “Het is mijn plicht als ouder om te zorgen dat mijn kinderen niet verrast worden door zoiets vreselijks. ”
Melanie van Hardeveld is moeder van 2 dochters van 8 en 11 jaar. Ze was net begonnen haar dochters wat meer hun eigen gang te laten gaan, ook online, toen daar het nieuws was over de twee dode meisjes Romy en Savannah. “Net als je denkt, ik moet ze nu meer gaan loslaten, gebeuren zulke dingen. Je hart schreeuwt gewoon dat je ze nooit meer los wilt laten dan!”
Miran Diemel is moeder van 4 kinderen en heeft nog één dochter van 13 thuis wonen. Ze is erg geschrokken van het nieuws dit weekend en laat dit ook aan haar dochter merken. ‘Ik vind het heel erg belangrijk dat je je angst aan je kind laat zien na wat er gebeurd is. De wereld is niet zo mooi als sommige mensen denken.’
Rechercheur Erik Verstraten werkt bij het kinderpornoteam van de Landelijke Eenheid. In zijn werk, maar ook als vader, ziet hij dagelijks hoe groot de invloed van sociale media is op pubers. Reden genoeg voor hem er voorlichting over te geven op middelbare scholen. “Sociale media zijn leuk, maar de vraag is: Wat doe je ermee?”
Marcoen Hopstaken, vader van een zoon ( 15 jaar) en een dochter (13 jaar), is niet zo van de angst. “Je gaat je kind toch geen GPS tracker omdoen. Dan onderschat je ook het verstand van kinderen. Ik geef ze wel mee dat ze niet alleen naar huis gaan, en dat ze goed op elkaar moeten letten.”
De uitzending van Hollandse Zaken op donderdag 8 juni 2017 om 21.05 uur, gaat over opvoeden anno 2017. Met ouders en pubers.
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Het gaat teveel over de angst die er nu heerst onder de kinderen en de plaatsgevonden moorden. Dit zijn natuurlijk de slachtoffers maar m.i. ook de jongens die de moorden hebben gepleegd. De ware toedracht is namelijk niet bekend maar bij de ene moord was er sprake van contacten via internet hetgeen al een groot probleem is, bedoel ik dus hoe men via internet omgaat met elkaar, bij de andere moord kwamen beiden van een bepaald dorp waar met name moeilijk opvoedbare kinderen dan wel kinderen met veel problemen woonden en hiervoor onder begeleiding van jeugdzorg. Praat hierover en probeer die bepaalde problemen op te lossen want dat is wrs de oorzaak voor alles wat gebeurd is. Internetcontacten, jeugdzorg en jeugdproblematiek!
In hoeverre speelt mee dat jeugdzorg minder grip heeft op jongeren. Wat heeft deze jongens gedreven? Hadden ze psychische hulp nodig, maar was daar geen tijd voor?