Driekoningentaart van Michiel

De winnaar van Heel Holland Bakt Kerst Michiel Sloff mag zich de beste kerstbakker van Nederland noemen. Geheel in stijl maakt hij daarom op Driekoningen een driekoningentaart.

Ingrediënten

Voor het banketroom:

  • 25 gram kristalsuiker
  • 75 gram volle melk
  • 75 gram slagroom
  • 7g maïzena
  • 1 eidooiers
  • 1 kaneel stokje

Voor de amandelspijs (of gebruik 350 gram kant en klare amandelspijs):

  • 150 gram blanke amandelen
  • 150 gram kristalsuiker
  • 1 ei
  • 1 citroen

Voor het bladerdeeg:

  • 500 gram patentbloem
  • 100 gram roomboter
  • 270 gram water
  • 12 gram zout
  • 350 gram roomboter

Voor de bouw van de taart:

  • 1 ei
  • 1 ei dooier
  • 1 rauwe witte boon
  • 1 papieren kroon

Bereiding

Van het banketroom:

Meng een beetje melk met de maïzena, splits het ei en meng de dooier met het maïzena papje. Kook de room met melk, suiker en kaneel. Meng een deel van de melk/room massa met het eidooierpapje en roer goed. Doe dit terug in de pan en blijf roeren totdat de massa dik wordt. Laat afkoelen met het kaneelstokje erin.

Van de amandelspijs:

Maal de amandelen en de suiker in een foodprocessor fijn. Voeg de citroenrasp  toe en beetje bij beetje het ei toe. Zorg dat het een kneedbare massa blijft (niet te slap). Laat de amandelspijs rusten.

Van het bladerdeeg:

Verkruimel de boter (100 gram) door de bloem. Voeg het zout toe. Meng nu het water door het kruimeldeeg en kneed tot een soepel deeg. Laat even rusten.

Rol het deeg uit en plaats in het midden de in fijne blokjes gesneden boter (350 gram). Vouw dicht en rol uit, stof telkens voor het dicht vouwen het deeg iets af. Vouw in 4-en weer dicht, draai een kwartslag en rol het deeg uit. Vouw weer in 4-en dicht. Leg koud en laat 10 minuten rusten. Rol het deeg vervolgens nog een keer uit en vouw in 4-en dicht. Draai een kwart slag, rol uit en vouw het dikt keer in 3-en dicht. Laat het deeg weer 10 minuten in de koelkast rusten.

Van de bouw van de taart:

Verwarm de oven voor op 200°C, boven en onder warmte.

Meng de amandelspijs met banketroom tot een glad beslag. Rol het bladerdeeg tot 3 millimeter dik uit. Snijd een ring uit van 22 centimeter en een ring van 25 centimeter. Bestrijk de randjes van de 22 centimeter ring met ei en prik met een vork gaatjes in de plak. Verdeel met een spatel de crème op de deegplak, druk de witte boon op een willekeurige plek in de crème  en plaats de 25 centimeter plak hier op. Druk goed aan met een vork. Meng de dooier door het restant ei en bestrijk de bovenkant. Maak met de achterkant van een mes een mooi patroon.

Bak de taart in ongeveer 40 minuten mooi goudbruin en gaar. Zet na het bakken het kroontje op de taart.

Tip van Michiel: weeg alle ingrediënten af. Ook de vloeibare ingrediënten (volgens de NEVO-tabel). Dan bakt u veel nauwkeuriger.

Wist u dat in het zuiden van Nederland Driekoningen een ware traditie kent waarbij kinderen met lampionnen langs de deuren gaan? Lees hier meer over in het artikel De traditie van Driekoningen.

Geef een reactie

Reactie

    joske says:

    Hallo Michiel
    waar vind ik het omreken programma voor het omrekenen van vloeistoffen naar vaste stoffen. heb gezocht bij Nevo-tabel ????? vriendelijke groeten Joske Cordes