Het beste van Annie M.G. Schmidt
Publicatiedatum: 14 mei 2017
Het is Annie M.G. Schmidt-week. Centraal staan haar personages Jip en Janneke, over wie precies 65 jaar geleden het eerste verhaal verscheen in de krant Het Parool. Naast Jip en Janneke, heeft Schmidt nog veel meer moois gemaakt. Wij blikken terug.
Boeken
Annie M.G. Schmidt heeft tijdens haar leven behoorlijk wat (kinder)boeken geschreven. Haar eerste, de dichtbundel Het fluitketeltje en andere versjes, stamt uit 1950. Veel van haar boeken worden tot op de dag van vandaag nog steeds gelezen door kinderen. Zo is Schmidt het brein achter Abeltje (1953), Minoes (1970), Floddertje (eerste deel uit 1968) en Pluk van de Petteflat (1971). Zowel Abeltje, Minoes als Pluk van de Petteflat zijn verfilmd. Ook Jip en Janneke zijn nog steeds populair. Inmiddels zijn de boeken over de twee vriendjes vertaald in zo’n 11 talen, waaronder het Mandarijn en het Russisch.
Theater
Annie M.G. Schmidt beperkt zichzelf niet tot het schrijven van boeken. Zij doet dit ook veelvuldig voor het theater. In tegenstelling tot haar boeken, richten haar toneelstukken en musicals zich op een volwassen publiek.
Een van haar bekendste werken is de musical Heerlijk duurt het langst. Het gaat over Ido (André van den Heuvel), die vreemd gaat, waarop zijn vrouw Marian (Conny Stuart) wraak neemt door een affaire te beginnen met de buurman. Ondertussen doet dochter Pinkie (Eva Gosler) alsof ze zwanger is van een Turkse gastarbeider. Uiteindelijk komen Marian en Ido weer bij elkaar.
Leen Jongewaard speelt een kruidenier in het stuk. Samen met André van den Heuvel is hij de vertolker van het meest beroemde liedje dat Heerlijkheid duurt het langst voortbracht: Op een mooie Pinksterdag.
Deze productie uit 1965 is de eerste Nederlandse musical die zo grootschalig is opgezet.
Harry Bannink
Heerlijkheid duurt het langst is de eerste keer dat Annie M.G. Schmidt en arrangeur Harry Bannink samenwerken. Het is het begin van een lange samenwerking. Samen hebben zij vele liedjes gemaakt. Annie is verantwoordelijk voor de tekst en Bannink neemt de muziek voor zijn rekening. Later in dit artikel meer over hun samenwerking.
Radio en televisie
Ook voor televisie en radio heeft Annie M.G. Schmidt veel scripts en liedjes geschreven. Zo is zij samen met Cor Lemaire en Wim Ibo verantwoordelijk voor het radiohoorspel In Holland staat een huis (ook wel bekend als De familie doorsnee). Het hoorspel is op de radio van 1952 tot 1958 en is ongekend populair.
Voor televisie ontwikkelt zij samen met Harry Bannink de serie Ja zuster, nee zuster. Dit programma uit de jaren 60 gaat over het rusthuis van zuster Klivia en haar bewoners. Onder anderen Leen Jongewaard (Gerrit) en Hetty Blok (Zuster Klivia) spelen mee in de serie. Tegenwoordig staat het bekend als een legendarisch programma. Helaas zijn de afleveringen nooit herhaalt, want de banden waarop deze stonden, zijn gewist.
Gelukkig zijn de liedjes wel bewaard gebleven en leven deze nog steeds voort. Ja zuster, nee zuster brengt er een tiental voort, die stuk voor stuk bekend zijn. Hieronder een voorbeeld: