Vandaag de dag

Historie van 24 februari

In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 24 februari hebben plaatsgevonden.

1938: 1e nylon tandenborstel komt op de markt

De 1e nylon tandenborstel ligt in de winkel. Het is een uitvinding van de Amerikaanse fabrikant DuPont. Voor die tijd poetst men met een steel van been, waarop varkensharen zijn geplakt.

1969: Johnny Cash treedt op in San Quentin San Quentin

In de San Quentin gevangenis in Californië treedt countryzanger en gitarist Johnny Cash op. Zijn publiek bestaat uit Amerikaanse misdadigers, die enthousiast meezingen met onder andere het nummer A Boy Named Sue. Als Johnny het nummer San Quentin (I Hate Every Inch Of You) inzet, wordt het publiek gek van enthousiasme. Van dit live optreden wordt een plaat geperst. Het wordt één van de grootste hits van Johnny Cash. (Foto: Shutterstock). 

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

1989: Ayatollah Khomeini zet een geldprijs op het hoofd van schrijver Salman Rushdie Salman Rushdie

Vanwege zijn boek De Duivelsverzen zet Ayatollah Khomeini een geldprijs op het hoofd van schrijver Salman Rushdie. Op 14 februari 1989 speekt Ayatollah Khomeini al een doodvonnis uit over Rusdie. Op 24 februari wordt daarnaast een geldprijs van 3 miljoen dollar op het hoofd van Rushdie gezet. (Foto: ANP) 

2008: Raul Castro wordt president van Cuba Raul Castro

Het Cubaanse parlement verkiest Raul Castro tot nieuwe president van het land. Hij volgt hiermee zijn broer Fidel op. Fidel Castro treedt wegens gezondheidsredenen terug. Van 1959 bekleedt hij na een staatsgreep het premierschap van het land. Hij is president van Cuba sinds 1976. (Foto: ANP). 

24 februari 2022: Rusland valt Oekraïne aan President Volodymyr Zelensky

Sinds 1991 is Oekraïne een onafhankelijk land. Volgens de Russische president Vladimir Poetin behoren de voormalige Sovjetrepublieken tot de invloedsfeer van Rusland. Hij ontkent het bestaan van Oekraïne als onafhankelijk land. In 2013 en 2014 gaat de Oekraïense bevolking massaal de straat op. De demonstranten willen een meer pro-Europese koers. Meer dan 100 mensen vinden de dood en de pro-Russische president vlucht naar Rusland.

Poetin lijft in 2014 de Krim in. Ook in Oekraïne breken onlusten uit. Er ontstaat een oorlog en pro-Russische separatisten roepen 2 onafhankelijke staten uit: de Donetsk Volksrepubliek en Loehansk Volksrepubliek. Tijdens de oorlog schieten separatisten het passagiersvliegtuig MH-17 uit de lucht, waarbij 298 inzittenden, onder wie 196 Nederlanders, om het leven komen.

In het voorjaar van 2021 verzamelen zich ongeveer 100.000 Russische soldaten aan de Oekraïense grens voor een zogenaamde ‘oefening’. Rusland stelt een ultimatum aan de VS en de NAVO en dreigt met militaire maatregelen als de NAVO zich niet grotendeels terugtrekt uit Polen en de Baltische staten. Ook mogen voormalige Sovjetrepublieken nooit lid worden van de NAVO. De VS en de NAVO wijzen die eis af. Sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie zijn 7 van de 8 voormalige leden van het Warschaupact lid geworden van de NAVO.

Op 21 februari 2022 kondigt Poetin aan dat hij de separatistengebieden Donetsk en Loehansk erkent als onafhankelijk. Ook Oekraïne hoort volgens de Russische president bij Rusland. Op 24 februari valt Rusland Oekraïne binnen. De gevolgen zijn gigantisch: duizenden doden en gewonden, kapotgeschoten steden en miljoenen mensen op de vlucht voor de Russische agressie. Het is het zwaarste conflict in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog. Het Westen legt aan Rusland sancties op en levert wapens aan Oekraïne. (Foto: ANP) 

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Geboren op 24 februari:

1786: de geboortedag van Wilhelm Grimm

Wilhelm Grimm (Hanau, Duitsland, 1786 – Berlijn, Duitsland, 16 december 1859) was net als zijn een broer Duits taalkundige. Met zijn één jaar oudere broer Jakob, verzamelt hij vanaf 1806 de bekende volksverhalen en sprookjes. In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken, schrijven de gebroeders Grimm de sprookjes niet zelf. Ze tekenen de verhalen op die de rijke burgerij van hun personeel hebben gehoord. Naast sprookjes werken de gebroeders ook aan het Deutsches Wörterbuch, een enorme klus die uiteindelijk pas in 1961 wordt geklaard. (Foto: ANP). 

1954: de geboortedag van Leon de Winter Leon de Winter

Schrijver Leon de Winter is geboren te ‘s-Hertogenbosch. Zijn ouders overleven als enigen van de familie de Tweede Wereldoorlog. De Winter gaat op zijn 20e naar de Filmacademie, maar verlaat de school zonder diploma. Hij richt met twee vrienden de Eerste Amsterdamse Filmassociatie op en vanaf dat moment is hij bezig met schrijven. Hij debuteert in 1976 met de verhalenbundel Over de leegte in de wereld. Zijn boeken Zoeken Naar Eileen W, La Place De La Bastille en De Hemel Van Hollywood zijn verfilmd. De (Ver)Wording Van De Jongere Dürer is ongetwijfeld zijn bekendste werk uit die tijd. Halverwege de jaren tachtig gaat de EAF uit elkaar. De Winter verandert tezelfdertijd van imago en van uitgeverij en hij verlaat zijn vriendin. Bij uitgeverij De Bezige Bij verschijnt zijn roman Kaplan. Naar aanleiding hiervan wordt hij geïnterviewd door Jessica Durlacher, zijn huidige echtgenote. Ze hebben twee kinderen. Vooral na de aanslagen van 11 september is Leon de Winter regelmatig te zien als gast in diverse programma’s op tv en radio. Hij publiceert opinieartikelen en columns. (Foto: ANP). 

1955: de geboortedag van Steve Jobs Steve Jobs

Steve Jobs (San Francisco, VS, 1955) was een Amerikaans computerpionier. Hij was mede-oprichter, samen met Steve Wozniak en Ronald Wayne, en topman van Apple. Jobs is mede verantwoordelijk voor de introductie van vele Apple producten waardoor Apple één van de grootste computerbedrijven in de wereld is. Beroemd is zijn wijze van aankondigen van nieuwe producten. Hij verlaat aan het einde van zo’n bijeenkomst het podium om dan terug te komen met de opmerking: “One More Thing”. Daarna lanceert hij een nieuw product. Jobs heeft geen salaris maar wordt betaald in aandelen hetgeen hem zo’n slordige 646 miljoen dollar oplevert. Steve Jobs overlijdt op 5 oktober 2011. In 2015 komt de film Steve Jobs uit over het leven van de Amerikaanse computerpionier. (Foto: ANP). 

1955: de geboortedag van Alain Prost Alain Prost

Alain Prost (Saint-Chamond, Frankrijk, 1955) is een voormalig Formule 1-coureur. Hij is één van de meest succesvolle Formule 1-coureurs aller tijden. Als druk jongetje met veel energie beoefent hij verschillende sporten. Zijn passie voor karten ontdekt hij als hij 14 jaar oud is. Zijn eerste Formule 1-overwinning in 1981, vindt plaats in zijn eigen land. Tussen 1981 en 1993 wint Alain Prost 51 keer een Grand Prix. Ook wint hij 4 keer de coureurstitel. Prost wordt ook wel ‘de Professor’ genoemd, vanwege de verstandelijkheid waarmee hij het racen benaderd. Zijn hersenen heeft hij hard nodig bij het verslaan van de Braziliaan Ayrton Senna. De gevechten tussen beide coureurs worden door velen gezien als één van de meest interessante duels binnen de Formule 1. (Foto: ANP. Prost links, Senna rechts op de foto).