pillen

Steeds andere pillen?

Je slikt al jaren bepaalde pillen en opeens zien ze er anders uit, in een andere verpakking, met een vreemde bijsluiter en een onbekende naam. Je vertrouwt het niet en gaat terug naar de apotheek. Klopt dat wel? De apotheker krijgt vaak die boosheid over zich heen. Het idee bestaat dat de apotheek uit winstbejag goedkopere medicijnen aflevert. Toch zit het anders.

Je hoort tegenwoordig veel over heel dure medicijnen. Sommige nieuwe pillen kosten duizenden euro’s. Maar veel mensen gebruiken al jaren dezelfde tabletten, voor hoge bloeddruk, longaandoeningen of verhoogd cholesterol. Moet daar nu opeens op bezuinigd worden en krijg je daarom namaak?

Ontwikkeling van  medicijnen is kostbaar

De ontwikkeling van nieuwe medicijnen is duur. De fabrikant vraagt daarom octrooi aan op zo’n stof en mag die dan 10 jaar als ‘spécialité’ verkopen. Daarna mogen andere fabrikanten hetzelfde middel maken en onder eigen naam verkopen. Die merknaam wordt zo aantrekkelijk mogelijk gekozen, maar naam van de werkzame stof moet altijd vermeld worden. Dat heten dan generieke medicijnen en die kunnen veel goedkoper zijn.

Die werkzame stof is dus altijd hetzelfde, maar een tablet kan er wel anders uitzien als het maar tot dezelfde concentratie in het bloed leidt. De werking en mogelijke bijwerkingen zijn vergelijkbaar, al kunnen de gebruikte hulpstoffen wel verschillen en net andere verschijnselen geven. Soms verloopt de opname in de darmen iets sneller of juist langzamer en dat verschil kan ook andere bijwerkingen geven. De meeste patiënten merken echter geen verschil.

Goede zorg voor de beste prijs

Zorgverzekeraars hebben de opdracht om goede zorg voor de beste prijs te leveren. Dus als medicijnen hetzelfde zijn, zoeken ze de leverancier met de laagste prijs, via een aanbestedingsprocedure. De productie van medicijnen is internationaal en de meeste grondstoffen komen tegenwoordig uit India en China. Zo kan het zijn dat medicijnen opeens uit een ander land komen. Apothekers moeten dat dan afleveren. Dit ‘preferentiebeleid’ heeft de afgelopen jaren tot een daling van de kosten van wel 60% geleid.

Voorlichting

Apothekers kunnen er dus niets aan doen. Moeten we dan de zorgverzekeraar kwaad aankijken? Ik denk het niet. Als sommige medicijnen goedkoop zijn, is er weer meer geld voor dure, nieuwe medicijnen. En daar hebben we allemaal wat aan.

Waarom gaat het toch soms fout? De voorlichting die de apotheek geeft over de wijziging komt niet altijd over. En sommige patiënten merken echt verschil en vragen terecht om de oorspronkelijke medicijnen. Als de dokter daar een medische noodzaak voor aanwezig acht, dan zal de apotheek die medicijnen afleveren. Maar of de zorgverzekeraar dat dan vergoedt, is niet altijd zeker.

Geef een reactie

Reacties (2)

    juffertje says:

    Geachte Heer/Mevrouw.

    Wat u hier beweerd is totaal niet waar. Ik weet het uit ervaring. Ik slikte een bepaald goedkoop merk lamotigrine i.p.v. lamictal voor epilepsie. Maar toen ik 6 maanden terug mijn medicijnen ophaalde waren ze van vorm verandert ze waren vierkant. Ik zei deze zijn niet goed en ik heb een medische toezegging altijd hetzelfde merk. Men zei me de fabrieken zijn samen gegaan en daarom is dat. Dus ik gerustgesteld de apotheek uit na een maand of 2 krijg ik zomaar uit het niets aanvallen terwijl ik 9 jaar aanvalsvrij ben. Na een tijdje weer zo ging dat 6 maanden door. Toen dacht ik toch de pillen. Ik de apotheek bellen en ja hoor foute boel de samenstelling was totaal anders. Het was logisch dat ik daar de aanvallen had te danken de volgende dag een ander merk en die had wel dezelfde samenstelling wel tot gevolg dat ik zware tonische/clonischeaanvallen kreeg. Nu na 5 weken worden de aanvallen minder en nemen ze in frequentie af.
    Ik bedoel dit niet verkeerd maar wil toch laten weten dat het niet altijd opgaat. En vooral dat mijn apotheek het enige juiste heeft gedaan uitzoeken welke pillen overeenkomen met die ik 7 maanden terug slikte het klopt overigens wel die fabrieken zijn samen gegaan en ik was daar de dupe van. Dus ik ben mijn apotheek dankbaar hoef de pillen ook niet zelf te betalen.

    oosterwijck says:

    Gezondheidszorg mag niet particulier bezit zijn van enkele uitverkorenen. Ook de farmacie mag niet het eigendom zijn van enkele uitverkorenen. Het wordt tijd dat de gezondheid in handen komt van algemene stichtingen of verenigingen, die zonder winstoogmerk de gezondheid van mensen bewaakt. Het mag niet zo zijn dat ook maar iemand lijdt of overlijdt omdat medicijnen te duur zijn. … Er mag geen prijskaartje hangen aan welzijn en welbevinden. Het is een schande voor de mensheid, dat we medemensen laten lijden of laten doodgaan omdat medicijnen te duur zijn, terwijl er honderden miljarden per jaar winst gemaakt wordt, door enkele individuen, die menen te mogen heersen en beslissen over leven en dood van anderen.