barcode

Jaarlijks 50 minder doden door barcode op pillen

Als ziekenhuizen ervoor zorgen dat al hun medicijnverpakkingen zijn voorzien van een barcode, scheelt dat per jaar bijna 50 doden. Op dit moment overlijden jaarlijks 100 patiënten door het gebruik van verkeerde medicijnen. Dat blijkt uit een onderzoek dat in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is uitgevoerd.

Onderzoek

Voor het onderzoek hebben ziekenhuizen in Harderwijk, Tilburg, Nijmegen en Sneek barcodes geplakt op verpakkingen die deze niet hadden. Groothandelaren en fabrikanten voorzien namelijk 20 procent van de medicijnen niet van een barcode. Dat levert een groot risico op; als een verpleegkundige of arts pillen aan een patiënt geeft die niet voor die persoon zijn bedoeld, kunnen de gevolgen ernstig tot zelfs levensbedreigend zijn.

Oorzaken ontbreken barcode

Het ontbreken van een barcode op sommige medicijnverpakkingen heeft verschillende redenen. “Producten voorzien van een barcode kost veel geld”, zegt Michiel Duyvendak, apotheker van het Antonius Ziekenhuis in Sneek. “Afnemers kijken gauw naar de laagste prijs en dus is het niet meteen aantrekkelijk voor de industrie om te investeren in barcodering.”

Goede resultaten

Het plakken van barcodes heeft resultaat. Als de arts of verpleegkundige het product scant voordat hij of zij het toedient, neemt de kans op het gebruik van verkeerde medicijnen sterk af. Het aantal doden halveert tot bijna 50 per jaar. Daarnaast worden 10.000 onnodige ligdagen in het ziekenhuis voorkomen en zijn er 250 gevallen van ernstige gezondheidsschade minder. Maar het plakken van barcodes lost niet alles op. Medicijnen worden namelijk in ziekenhuizen per pil, en niet per doosje uitgereikt.

Idealiter

Uiteindelijk scheelt de barcodering ook in de portemonnee. Als minder mensen ziek worden, hebben ze ook minder zorg nodig. “Als alle Nederlandse ziekenhuizen standaard barcodering gaan hanteren, levert dat per jaar ruim 21 miljoen euro op”, zegt Duyvendak. “Idealiter worden alle medicijnen volledig gebarcodeerd geleverd, maar omdat veel medicijnen van buiten Europa komen, is dat ingewikkeld.”

(Bron: ANP, Trouw)

Geef een reactie