Naar cookieinstellingen
Duur 02:12
Gepubliceerd op 3 april 2017

Eerste Hulp Bij Ongevallen

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Maar wist u ook dat de meeste ongelukken in en om het huis gebeuren? Volgens cijfers van het Rode Kruis raken jaarlijks zo’n 7,6 miljoen mensen gewond door een ongeval. Maar wat als u thuis gewond raakt? Weet u dan wat u moet doen? Het verlenen van eerste hulp kan een mensenleven redden.

In het programma Eerste Hulp Bij Ongevallen worden diverse onderwerpen voorgelegd aan een team van experts: Joost Polak, Jan Hoefnagel en Jacqui van Kemenade. Joost is expert bij de brandweer. Jan is EHBO-instructeur bij het Rode Kruis en Jacqui is huisarts.

Eerst water, de rest komt later

Dagelijks melden zich maar liefst 250 mensen bij de huisarts of eerste hulp met een brandwond. Door de juiste handeling te verrichten direct na de verwonding kunt u erger voorkomen. Koel eerste de wond 10 minuten met lauw stromend water (langer mag). Heeft u geen kraan of douche dichtbij? Al het water is beter dan niet koelen. De regel is: eerst water, de rest komt later. Koelen vermindert de pijn en haalt de hitte uit de wond. Op deze manier voorkomt u erger. Zelfs tot 1 uur na de verbranding is het goed om te koelen. Lauw water is beter dan koud, want koud water kan de zenuwuiteinden irriteren.

Joost Polak geeft in de instructievideo tips om brand in de woning te voorkomen.

Eerst de teek verwijderen, dan ontsmetten

Het mooie weer is in aantocht dus we gaan er weer op uit. Dat is goed, want van de buitenlucht knappen we op. Maar als u de paden opgaat, wees dan alert voor teken. De teek komt iedere lente terug en is besmet met de Borrellia-bacterie. Die bacterie kan de Ziekte van Lyme veroorzaken. Controleer het lichaam na een wandeling in het bos op teken. Als u er een ziet verwijder hem dan zo snel mogelijk. Gebruik hiervoor een fijn pincet. Pak de teek zo dicht  mogelijk bij de huid. Knijp niet in het lichaam. Maak als u de teek met het pincet vast heeft, een rustige trekkende beweging. De teek komt dan los van de huid. Noteer de datum waarop u de teek op uw huid heeft gevonden en verwijderd. Ontsmet de plek pas met ontsmettingsmiddel als u de teek heeft verwijderd. Verschijnt er na verloop van tijd een rode kring op de huid, ga dan direct naar de huisarts. Om die reden is het belangrijk de datum waarop u de teek heeft gevonden en verwijderd te noteren.

Jacqui van Kemenade legt in de instructievideo uit hoe u een teek verwijdert.

Reanimatie maakt het verschil

Reanimeren kan het verschil betekenen tussen leven en dood. In Nederland worden jaarlijks ruim 7.000 mensen gereanimeerd. Dat gebeurt thuis, op het werk of op straat. Weten hoe u  moet handelen redt mensen levens. Een belangrijk hulpmiddel bij het reanimeren is het AED apparaat. De AED helpt het hart weer het ritme hervinden. Het helpt dus alleen bij iemand met een onregelmatig hartritme. Zo is het apparaat ook ingesteld. Want als er geen hartritme is, dan geeft het apparaat geen schok. Het belangrijkste en eerste wat u moet doen als u iemand moet reanimeren is 112 bellen. Zet de telefoon op de speaker en leg hem naast het slachtoffer neer. Zo kunnen de hulpdiensten u horen en mogelijk begeleiden bij de reanimatie. Zorg dat de luchtweg van het slachtoffer vrij is. Is de ademhaling en het hartritme niet normaal, geef dan 30 borstcompressies en vervolgens 2 beademingen. Herhaal dit proces indien nodig.

In de instructievideo legt Jan Hoefnagel uit hoe u moet reanimeren bij een volwassenen en een kind.

Koolmonoxidevergiftiging

Koolmonoxide is geurloos en kleurloos. Het wordt niet voor niets een sluipmoordenaar genoemd. Blootstelling aan een te hoge concentratie koolmonoxide (CO) kan leiden tot een koolmonoxidevergiftiging. De verschijnselen lijken op een beginnend griepje, maar verdere blootstelling kan de dood tot gevolg hebben. Jaarlijks sterven er in Nederland 10 mensen aan koolmonoxidevergiftiging. Met een koolmonoxide-melder kunt u ongevallen voorkomen. Is er koolmonoxide vrij gekomen, zet dan onmiddellijk de ramen en deuren open, bel 112 en schakel de bron uit. Dit kan bijvoorbeeld de cv-installatie zijn.

Joost Polak geeft in de instructievideo uitleg en tips om koolmonoxidevergiftiging te voorkomen.

Verstikking

Een kwetsbare groep die relatief vaak het slachtoffer is van een ongeluk in huis zijn kinderen. Vooral kinderen onder de 5 jaar. Het meest voorkomende ongeval is vergiftiging. Jaarlijks sterven 18 kinderen door verdrinking of verstikking en melden 1400 kinderen zich met een vorm van een vergiftiging. Bel bij ernstige verstikking als eerste 112. Zet de telefoon op de luidspeaker zodat de hulpdiensten mee kunnen luisteren en instructies kunnen geven.

Bij een ernstige verstikking is het belangrijk om bij het slachtoffer 5 slagen op de rug tussen de schouderbladen te geven. Zit er iets klem ga dan achter het slachtoffer staan. Maak een vuist met uw ene hand en leg die op de buik, ter hoogte van de navel. Leg de andere hand eroverheen en voer 5 buikstoten uit. Wissel de slagen op de rug en buikstoten af totdat de luchtweg open is. Ook bij een kind is het belangrijk om de slagen op de rug tussen de schouderbladen te geven.

In de instructievideo legt Jan Hoefnagel uit hoe de rug slagen en buikstoten in zijn werk gaan.

Wees voorbereid

Bovenstaande tips en de tips die in de uitzending van Eerste Hulp bij Ongevallen worden gegeven, zijn er om u op weg te helpen. Om nog meer te weten over het verlenen van eerste hulp, adviseren wij u een EHBO cursus te doen. Onder andere het Rode Kruis organiseert deze cursussen. Zij stimuleren mensen zich voor te bereiden op een noodsituatie zodat zij zichzelf en anderen kunnen reden in nood. Het Rode Kruis heeft ook een EHBO-app die u kan helpen bij het verlenen van eerste hulp.

Tijdens de uitzending kunt u uw EHBO-kennis testen (pdf) en meedoen aan de vragen. Na de vraag krijgt u direct het antwoord.

Het programma Eerste Hulp Bij Ongevallen is te zien op woensdag 5 april 2017 om 21.20 uur op NPO 1.

(Het programma Eerste Hulp Bij Ongevallen wordt mede mogelijk gemaakt door het Rode Kruis)

Geef een reactie

Reacties (4)

    vliegenderob says:

    Ik mis het advies om ALTIJD een verlengsnoer met randaarde te gebruiken in een keuken en deze aan te sluiten op een stopcontact MET randaarde. Indien er water in de contactdoos komt zal dan de aardlekschakelaar in de meterkast de spanning uitschakelen.
    Daarna wordt er een adapter in een stekkredoos getond met de mededeling dat, zeker als de accu vol is, de adapter erg heet kan worden. Sinds jaar en dag zijn opladers, zeker het getoonde model, van het z.g. schakelende voeding type.. Dat wil zeggen dat als de accu vol is, het apparaat zichzelf uitschakelt, het laden althans, en zeker NIET heet zal worden. daarnaast zijn al deze laders voorzien van behalve een overspanningsbeveiliging ook van een oververhittingsbeveiliging. Bij (gemiddeld) 175 graden schakelt hij helemaal uit! Mogelijk dat de brandweerman deze mededelingen opzettelijk achterweg heeft gelaten om extra voorzichtigheid te bewerkstelligen, zoiets heb ik ook wel eens gedaan. Bij het reinigen van het stoffilter zou benadrukt kunnen worden dat het INWENDIGE van het filter schoongespoeld dient te worden! Ik kan mij voorstellen dat er veel mensen zijn die gewoon even de buitenkant afspoelen.
    Bij reanimatie bedoelt de instructeur zeker met veilige situatie de omgeving, bij voorbeeld op straat mogelijk naderend verkeer of mogelijk vallende voorwerpen als er een ongeval heeft plaats gevonden. Als je alleen bent schroom niet om het lichaam, met ondersteuning van het hoofd, onmiddellijk te verslepen naar een veiligere plaats! (één slachtoffer is al genoeg!) Eén arm onder het hoofd en met hand op de schouder, andere hand om broek(riem)
    Over het geheel genomen vond ik dit overigens een nuttige publicatie!

    Bowie70 says:

    Beetje geschrokken van de reactie op gootsteen ontstopper. Gootsteen ontstopper zijn korrels van caustic soda, wanneer er water bij komt wordt het natronloog.
    Quote Wikipedia:
    Natriumhydroxide, ook wel caustische of bijtende soda genoemd, is een anorganische verbinding met als brutoformule NaOH. De stof komt voor als een witte, hygroscopische vaste stof, die zeer goed oplosbaar is in water. Tijdens het oplossen komt een grote hoeveelheid warmte vrij. De uiteindelijke oplossing wordt ook wel aangeduid als natronloog. Deze waterige oplossing is een sterke base en verdringt zwakkere basen uit hun zouten. Natriumhydroxide is zeer corrosief en kan ernstige brandwonden veroorzaken.

    Kortom nooit water er op gieten dus. Goed afborstelen. Natronloog kan geneutraliseerd worden met azijn.

    Leeflang opleidingen says:

    Jammer dat men de pan heeft geblust met een blusdekem! De NEM norm is ingetrokken op blusdekem, dus voorlopig is er geen ene blusdeken goed. Jammer dat men gelijk niet heeft gemeld welke koolmonoxidemelders wel goed zijn, dit is te vinden bij de consumentenbond. Jammer dat men niet duidelijk heeft vermeld bij de ademhalingscontrole dat men de kinlift moet toepassen om de ademhaling te controleren. Kijken en voelen is niet voeldoende. Ik vindt dat het programma een 6 min verdiend, maar als je niet goed de datails vertel moet je niet zn programma maken. Pak dan 1 of 2 onderwerpen en vertel het goed, je gaat hier wel met mensenlevens om. Met de AED leg je het hart stil, en door middel van compressies/masseren probeer je dat de sinusknoop het ritme weer oppikt. Als de sinusknoop dit niet doe, dan zal je moeten blijven masseren.

      Leeflang opleidingen says:

      Het filmpje over de wasdroger, men neemt hier een condensdroger. Laat dan beide drogers zien helaas weer halve informatie. Een wasdroger met een slag naar buiten, is ook onderhevig aan brandgevaar als men de slang niet regelmatig schoonmaakt. Minimaal 1 x per jaar reinigen. Waarom verteld men niet bij onderspanning staan dat men de zekering of stotz of aardlek of hoofdschakelaar in de meterkast kan uit zetten.

Bekijk ook

Meer
Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.