Johan Cruijff: voor altijd nummer 14
Publicatiedatum: 24 maart 2017
Precies een jaar geleden is Nederlands bekendste nummer 14 overleden. De Amsterdam Arena heet nog steeds geen Johan Cruijff Stadion, tot teleurstelling van onder andere zijn zoon Jordi Cruijff. Cruijff wordt al wel op andere manieren geëerd en er staan nog meerdere initiatieven op stapel voor 2017 om ‘El Salvador’ te herdenken.
In het Openluchtmuseum in Arnhem is de tentoonstelling ‘Helden aan de Bal, Hoe Nederland oranje kleurt’ geopend. De expo gaat over de hoogtepunten in de Nederlandse voetbalhistorie sinds 1974. Aan Johan Cruijff is een speciale zaal gewijd. In ‘zijn’ zaal zijn veel aandenkens en herinneringen aan de nummer 14 te vinden. Fans mogen er een eigen Johan Cruijff-tegeltjeswijsheid achterlaten.
Postzegel
PostNL komt met een zilveren postzegel voor Johan Cruijff. De zegel in luxe bewaarverpakking kost 25 euro, waarvan een deel naar de Cruyff Foundation gaat. Die stichting besteedt het geld onder andere aan het project Schoolplein 14. Daarin worden leerlingen tijdens en na school gestimuleerd om samen te spelen en te sporten. Het is de vijfde keer dat PostNL een zilveren postzegel uitgeeft. De zegel is geproduceerd door de Koninklijke Nederlandse Munt. Er zijn er 1400 van gemaakt.
Herdenkingsmunt
Aan het einde van jaar kan worden betaald met het Johan Cruijff Vijfje. De Koninklijke Nederlandse Munt slaat deze speciale herdenkingsmunt op 20 september, tijdens de open dag van de Cruyff Foundation. Het Johan Cruijff Vijfje wordt door de Koninklijke Nederlandse Munt geslagen op 20 september, tijdens de open dag van de Cruyff Foundation. Eerder heeft Carole Thate van de Cruyff Foundation laten weten: “De familie vindt het een eer dat er een herdenkingsmunt komt en dat deze op een voor Johan dierbare dag wordt geslagen.”
Barcelona
In Barcelona komt een herdenkingsmonument voor Johan Cruijff. De club zou eerder al bekendmaken in welke vorm, maar vanwege het overlijden van oud-voorzitter Augusti Montal is de bekendmaking verlaat. Na de dood van Cruijff hebben de 8 nog in leven zijnde (ex-)voorzitters van Barcelona gezamenlijk een brief geschreven waarin Johan Cruijff wordt bedankt voor de voetbalerfenis die hij heeft achtergelaten. Montal is één van de voorzitters die de zijn naam onder de brief heeft gezet. Als voorzitter heeft hij Cruijff in 1973 naar Camp Nou gehaald.
FC Barcelona besteedt vandaag aandacht aan Johan Cruijff met onderstaande tweet:
G⚽️AL MORNING!!! Today marks a year since the death of @JohanCruyff, and so we commemorate it with this goal against Madrid pic.twitter.com/a4ffL8bVrm
— FC Barcelona (@FCBarcelona) March 24, 2017
Johan Cruijff stadion?
Na Cruijffs dood klink alom de roep om de Amsterdam Arena om te dopen tot Johan Cruijff stadion. Een jaar later is er nog steeds geen besluit genomen. De reden? Geld. Ajax kan de Arena namelijk ook een commerciële naam geven, wat geld oplevert. Naast de gemeente Amsterdam, Ajax en de Arena N.V. zijn ook veel andere partijen betrokken bij de gesprekken over een eventuele naamsverandering van het stadion. Dit zorgt ervoor dat er niet snel een beslissing kan worden genomen. De familie Cruijff hoopt nog altijd dat de Arena alsnog naar Johan wordt vernoemd.
Ajax heeft Cruijff vandaag wel geëerd met een bijzonder filmpje:
Alweer een jaar geleden dat hij ons ontviel, maar nog altijd in ons hart: Johan Cruijff.#vooraltijdnr14 pic.twitter.com/JVgMQWdrny
— AFC Ajax (@AFCAjax) March 24, 2017
(Bron: ANP/NOS)