Kopen op internet; de do’s en don’ts!
Publicatiedatum: 3 december 2015
Kopen op internet is helemaal in! Oud of jong, grote delen van onze bevolking heeft de smaak te pakken. Want wat is het handig! Toch moeten we u ook de risico’s, de valkuilen en de tips vertellen.
Betrouwbare partij
Check altijd of u te maken heeft met een betrouwbare partij. Dat is zo als ze aangesloten zijn bij thuiswinkel.org. Bij problemen kunt u terecht bij de geschillencommissie. U hoeft bij een aangesloten bedrijf niet 100% van tevoren te betalen.
Kopen van een bedrijf dat nergens bij is aangesloten
Niet doen! Tenzij u niet van tevoren hoeft te betalen. Heeft dat bedrijf nou net dat unieke exemplaar dat u graag wilt hebben, dan kunt u natuurlijk een risico nemen als het bedrag niet te hoog is. Probeer eerst te overleggen of ze een adres hebben waar u het op kunt halen. Check op internet of er recensies zijn van dit bedrijf en kijk na of u wel voldoende gegevens hebt van het bedrijf voor als er iets mis gaat. U zou dan eventueel naar de rechter kunnen. Een rechtsbijstandverzekering is dan wel handig.
Bedenktijd
U hebt via de wet koop op afstand bij de meeste reguliere producten 14 dagen bedenktijd. U kunt het artikel dus thuis bekijken zoals u dat in de winkel ook zou doen. Denk eraan, in de winkel gaat u niet al software op de computer installeren of al vast de piepers koken in de nieuwe pannen. Doet u dat wel, dan vervalt daarmee de bedenktijd. Laat u producten op maat maken, of boekt u een reis dan is er géén sprake van bedenktijd.
Vergelijk prijzen
Met zo ontzettend veel aanbod op internet loont het echt om prijzen te vergelijken. Er zitten vaak grote prijsverschillen tussen exact dezelfde producten. Sites als kieskeurig.nl en beslist.nl kunnen u hierbij helpen. En let op de verzendkosten; soms lijkt iets goedkoper, maar zijn die kosten weer hoger!
Tweedehands aankopen
De feestdagen zijn vaak dure maanden. En de mooiste Playmobil of Lego voor uw kleinkinderen is via marktplaats of andere tweedehandssites voor een fractie van de prijs te koop. U weet niet met welke partij u te maken hebt, dus ook hier geldt: niet van tevoren betalen. Kan het echt niet anders, dan communiceer met de verkoper en zeg dat u er zich niet lekker bij voelt. Dat u bijvoorbeeld 50% vooraf overmaakt en de rest bij ontvangst. Nog beter is dichtbij zoeken en het gaan ophalen. Gelijk oversteken is veel veiliger. U ziet dan meteen wat u koopt.