rijsttaart

Rijsttaart van Robèrt

Volgens Robèrt van Beckhoven is deze rijsttaart niet moeilijk om te maken en enorm lekker!

Ingrediënten:

Voor de bodem:

  • 240 gram boter
  • 120 gram basterdsuiker
  • 30 gram ei (1 ei = 50 g)
  • 360 gram (Zeeuwse) bloem
  • snuf baking soda
  • snuf zout

Voor de vulling:

  • 30 gram eidooiers
  • 400 gram dessertrijst
  • 120 gram banketbakkersroom
  • merg van ½ vanillestokje
  • 60 gram eiwit
  • 30 gram suiker

Voor de banketbakkersroom:

  • 140 milliliter  melk
  • 14 gram suiker
  • 14 gram custardpoeder
  • 1/3 vanillestokje

Bereidingswijze:

Van de banketbakkersroom:

Maak een papje van de suiker, het custardpoeder en een scheut melk. Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit. Breng de resterende melk aan de kook met het vanillemerg én het vanillestokje.

Neem de melk van het vuur en voeg een kleine hoeveelheid warme melk toe aan het custardpapje. Roer goed door en voeg al roerende de rest van de melk stapsgewijs toe. Giet alles terug in de pan, plaats de pan weer op het vuur en laat de room even goed doorkoken.

Stort de banketbakkersroom in een platte schaal en laat afkoelen. Dek af met plasticfolie om velvorming te voorkomen.

Van de taart: 

Meng voor de bodem de boter met de basterdsuiker en het ei. Voeg de bloem, de baking soda en het zout toe en kneed alle ingrediënten kort tot een soepel deeg.

Kook voor de vulling de dessertrijst volgens de aanwijzingen op de verpakking tot rijstepap. Meng de rijstepap, de eidooiers en het vanillemerg door de banketbakkersroom.

Klop de eiwitten op met de suiker. Roer twee derde van de opgeklopte eiwitten door de rijstvulling. Neem een klein beetje van de vulling apart en roer dit door de rest van de opgeklopte eiwitten voor extra luchtigheid.

Bekleed de vlaaipan met het deeg. Giet de rijstvulling erop en verdeel hier de luchtige rijstvulling over die je apart hebt gezet.

Bak de rijstevlaai op 200 ⁰C, ongeveer 20 minuten. De precieze baktijd is afhankelijk van de grootte van de vlaai; als de vulling gestold is, is de vlaai gaar.

 

(Bron: Robèrt van Beckhoven)

Geef een reactie

Reacties (2)

    thea smits says:

    Hallo ,
    Wil graag weten hoe kom ik aan backing soda?

      MAX Vandaag says:

      Beste Thea Smits, bedankt voor uw reactie. De grotere supermarkten en drogisterijen verkopen het tegenwoordig vaak wel.