Telefoonperikelen

Meneer De Boer uit Leeuwarden heeft een telefoonabonnement van 15,90 euro per maand. Hij heeft een automatische incasso afgesloten en het geld wordt altijd netjes van zijn rekening afgeschreven. Een dag nadat hij met vakantie is gegaan naar Duitsland, komt hij erachter dat hij geen bereik meer heeft…

Na een telefoontje (via een ander toestel) met zijn provider blijkt dat de telefoon van meneer De Boer is afgesloten, omdat het bedrag niet kon worden afgeschreven van zijn rekening. Meneer De Boer zegt dat dit niet kan kloppen. Hij heeft altijd voldoende saldo op zijn rekening en er is in al die jaren nog nooit een probleem geweest met de afschrijving.

Het telefoonbedrijf is echter onverbiddelijk. Het is zijn eigen schuld en hij kan weer aangesloten worden op het moment dat hij een betaling doet van totaal 86 euro; 28 euro aansluitkosten en maar liefst 58 euro incassokosten. Hij neemt contact op met de bank en die geeft op haar beurt een verklaring dat er nooit een automatische incasso is aangeboden. Maar ook hiermee krijgt hij het niet voor elkaar om de kosten terug te ontvangen. Meneer De Boer doet een beroep op MAX Ombudsman.

Consument is verantwoordelijk

De zaak is voor ons volstrekt helder. In de basis is een consument altijd zelf verantwoordelijk voor zijn of haar betaling. Als er dus inderdaad te weinig geld op de rekening zou hebben gestaan, dan hadden al deze kosten voor rekening van meneer De Boer moeten komen. Nu dat niet zo is, heeft meneer recht op 86 euro plus de extra gemaakte kosten door de afsluiting.

De provider dook na ons telefoontje in de zaak en een paar uur later kreeg meneer De Boer een excuusmail. Het bleek inderdaad dat de opdracht nooit was aangeboden. Hoe dat kan, is ook voor hen een groot raadsel. In de excuusmail wordt 70 euro aangeboden om de kosten te compenseren. Maar dat was niet het juiste bedrag. Dat moest 86 euro zijn plus de extra gemaakte kosten die neerkwamen op 37 euro; een prepaid kaart tijdens de vakantie en belminuten opgemaakt via het abonnement van zijn vrouw. Totaal 121 euro.

Nare smaak

Na nog een telefoontje kreeg meneer 121 euro retour. En hij mocht kiezen of hij daar een flesje rood, wit of rosé bij wilde om de nare nasmaak van dit geschil mee weg te spoelen. Dat wilde meneer De Boer wel. Eind goed al goed. Toch jammer dat meneer De Boer na al zijn pogingen geen poot aan de grond kreeg en wij hierbij nodig waren. Bel ons als u ook overal voor een dichte deur staat!

MAX-leden kunnen met vragen, problemen of klachten gratis terecht op het telefonisch spreekuur van de MAX Ombudsman op nummer 035-677 55 11, elke werkdag van 10 tot 12 uur.

Geef een reactie