Maar wat staat er nu eigenlijk?

Door bemiddeling van MAX Ombudsman keert de verzekeringsmaatschappij alsnog 40.000 euro uit aan Shanna. Zo kan zij na de plotselinge dood van haar vriend Mark toch in hun huis blijven wonen.

Shanna woonde samen met haar vriend Mark. In 2012 kochten ze samen een huis, met een hypotheek bij de Rabobank. In 2013 pleegde Mark volkomen onverwacht zelfmoord. Bij het aangaan van de hypotheek hadden Shanna en Mark allebei verplicht een overlijdensrisicoverzekering afgesloten bij Interpolis. Een paar jaar voordat ze gingen samenwonen, had Mark in zijn eentje een huis gekocht. Ook met een hypotheek bij de Rabobank. Ook met een verplichte overlijdensrisicoverzekering bij Interpolis. Het verzekerde bedrag was 40.000 euro.

Clausule in de polis

Na het overlijden van Mark diende Shanna een verzoek in bij Interpolis om de polis van Mark te laten uitkeren. Met de uitkering kon een deel van de hypotheek worden afgelost. Op die manier zou Shanna in het huis kunnen blijven wonen. Interpolis wees de claim echter af, omdat in de voorwaarden staat dat ingeval van zelfmoord binnen 2 jaar na afsluiten van de verzekering, Interpolis niet hoeft uit te keren.

Shanna legde de kwestie voor aan MAX Ombudsman: viel hier nog iets aan te doen? Mark had al langer dan 2 jaar een verzekering lopen bij Interpolis. Het probleem was alleen dat Mark de oude verzekering had beëindigd, en daarvoor in de plaats een nieuwe verzekering had afgesloten, toen hij en Shanna gingen samenwonen.

Glasheldere gedachte

Alle overlijdensrisicoverzekeringen bevatten een zelfdodingsclausule. De gedachte daarachter is glashelder. Iemand die al rondloopt met zelfmoordplannen, zou anders snel nog even een levensverzekering kunnen afsluiten, zodat zijn nabestaanden het financieel makkelijker krijgen. Daarom wordt er volgens de clausule van Interpolis in geval van zelfdoding na 2 jaar wél uitbetaald.

En bij tussentijdse verhoging van het verzekerde bedrag wordt in geval van zelfdoding binnen 2 jaar alleen het verhoogde bedrag niet uitbetaald. Het oorspronkelijk verzekerde bedrag moet dan dus wél worden uitgekeerd. De enige reden waarom Mark een nieuwe overlijdensrisicoverzekering bij Interpolis afsloot, was omdat dat als eis gesteld werd toen Mark en Shanna gingen samenwonen.

Tóch uitkeren

Het probleem is ontstaan doordat Interpolis in eerste instantie niet heeft gezien dat er sprake was van 2 opeenvolgende polissen. Nu dit wel het geval blijkt, keert Interpolis alsnog het bedrag van 40.000 euro van de eerste polis uit.

Tip

Bent u het niet eens met uw verzekeraar, dan kunt u daarover schriftelijk een klacht indienen. Brengt dit geen oplossing, dan kunt u gratis bemiddeling inroepen van het Kifid.

Geef een reactie