abonnement sportschool

Sportschool weg, abonnement dan ook weg?

Onze ervaring is dat veel sportscholen u heel goed fit kunnen houden, maar dat ze van juridische zaken geen kaas hebben gegeten! Dit blijkt ook het geval te zijn in de situatie van mevrouw Willigenburg.

Mevrouw Willigenburg besluit om samen met haar schoonzus te gaan sporten in de woonplaats van de schoonzus. Dat is lekker dichtbij huis en zo kost het weinig extra tijd. Ze volgen een proefles; die is gratis als ze gelijk een abonnement nemen voor 12 keer. Ze sluiten die dag dan ook direct het abonnement af voor 122 euro per persoon. Na 2 keer geweest te zijn, krijgen ze een brief dat de sportschool het hoofd niet boven water kan houden en dat ze genoodzaakt zijn om te stoppen. Even later krijgen ze te horen dat er een verhuizing heeft plaatsgevonden naar een ander dorp. Voor mevrouw Willigenburg en haar schoonzus is het te omslachtig om ook naar het andere dorp te gaan. Ze vragen dan ook hun geld terug. U raadt het al: dat wordt een probleem. Diverse telefoontjes en e-mails later hebben ze nog steeds hun geld niet terug. Ze bellen MAX Ombudsman.

Heel redelijk aanbod

Wij nemen contact op met de sportschool. Ze geven aan dat de dames blij mogen zijn dat ze niet failliet zijn gegaan, want dan hadden ze niks gehad! Ze mogen hun abonnement gewoon opmaken op de nieuwe locatie. Bovendien zou het in de algemene voorwaarden hebben gestaan dat ze nooit geld terug krijgen. Later wilden ze dan wel eventueel 4 keer (niet-genoten) sporten in geld uitkeren. Dat was volgens hen een héél redelijk aanbod! Dat vinden wij te makkelijk. Een overeenkomst wordt gesloten op basis van wilsovereenstemming. Het aanbod was sporten in het betreffende dorp. Dat aanbod hebben ze aanvaard. Als tussentijds een dermate ingrijpende wijziging optreedt in de overeenkomst, dan is dat een reden om tussentijds kosteloos op te zeggen en het geld retour te krijgen. Het zou de dames veel meer tijd kosten om in een ander dorp te gaan sporten. De algemene voorwaarden hebben ze nooit ontvangen en deze stonden ook niet duidelijk gepubliceerd. Daarom gelden ze niet. Waren de voorwaarden wél van toepassing geweest, dan was de bepaling dat nooit geld wordt teruggeven waarschijnlijk onredelijk bezwarend geweest in deze situatie. En daarmee had deze bepaling dan
ook géén geldende werking gehad.

Aan het lijntje

Wekenlang werden we aan het lijntje gehouden. De sportschool vond het niet eerlijk, er moesten namens hen juristen naar kijken. Maar een paar dagen voor het verschijnen van dit blad kwam het verlossende woord: mevrouw Willigenburg en haar schoonzus krijgen beiden alle niet-genoten sportlessen in geld terug: 97,50 euro per persoon

Tip

Er gaat nogal eens iets mis met sportschoolabonnementen. Kijk goed waar u voor tekent, hoe lang u eraan vastzit en hoe u eventueel weer van een abonnement afkunt. Vraag dus altijd naar de algemene voorwaarden en lees deze goed door voordat u een contract tekent. Ook de algemene voorwaarden kunnen voorwaarden bevatten die juridisch niet mogen. Twijfelt u over bepaalde voorwaarden? Bel ons!

Meer informatie

Deze zaak werd ook besproken in Tijd voor MAX op maandag 4 november 2013.

Geef een reactie