Forel en poon van Bart
Publicatiedatum: 28 februari 2017
Van duurzame vis gaat het hart van Bart van Olphen harder kloppen. Dit keer heeft hij 2 recepten: forel met amandelen en poon.
Ingrediënten:
Voor de forel met amandelen:
- 1 hele forel
- 50 gram bloem
- 2 eetlepels arachide olie
- 45 gram roomboter
- 3 eetlepel geschaafde amandelen
- 1 partje citroen
- 1 eetlepel peterselie, fijn gesneden
- zout en peper
Van de poon en papillot:
- poon filet met vel, 150-170 gram
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 teen knoflook, in plakjes gesneden
- ½ sjalotje, in ringen gesneden
- 2 takjes basilicum, blaadjes geplukt
- 3 zwarte olijven zonder pit, gehalveerd
- 3 kerstomaatjes, gehalveerd
Bereidingswijze:
Van de forel met amandelen:
Doe in een schaal of groot bord de bloem. Haal hier de forel doorheen totdat de hele vis bedekt is. Bestrooi de vis met wat zout en peper.
Zet een pan op hoog vuur en doe er de arachide olie in. Schud het teveel aan bloem van de forel en leg deze in de pan zodra de pan goed heet is.
Bak deze kant van de vis 4-5 minuten tot deze goudbruin is. Draai de vis om en voeg de boter toe. Schep de gesmolten boter een aantal keer over de forel tot deze goed bedekt is. Bak deze kant van de vis ook mooi goudbruin. Schep nog wat boter over vis heen en zorg ervoor dat de boter niet verbrand. Zodra de forel mooi goudbruin is haalt u hem uit de pan. Leg hem alvast op een bord.
Snijd de peterselie fijn.
Doe nu de amandelen in de pan met gesmolten boter en bak deze totdat ze mooi gekarameliseerd zijn. Zodra de amandelen er goed uit zien haalt u de pan van het vuur. Schep de amandelen
over de forel heen. Niet alles. Meng de laatste schep amandelen met de peterselie.
Om het af te maken serveert u de forel met een schijfje citroen en de laatste schep amandel ,peterselie en boter.
Van de poon:
Verwarm de oven voor op 175° C.
Leg de basilicum, sjalot, olijven, knoflook en tomaat op een stuk bakpapier. Leg de vis filet daar bovenop met de huid kant naar boven. Besprenkel met olijfolie en visbouillon en maal er peper en zout over.Vouw de vis voorzichtig in het bakpapier zodat het een goed gesloten pakketje wordt. Leg dit pakketje in een ovenschaal. Verwarm de poon gedurende 5-8 minuten in de oven, afhankelijk van de dikte van de filet.
Haal het pakketje uit de oven en maak het voorzichtig open. Serveer de visfilet met de groenten en kruiden.
(Bron: Bart van Olphen)