Robotknuffels tegen eenzaamheid
MAX Vandaag schreef eerder al over de positieve effecten van huisdieren. Want naast gezellig zijn deze beestjes ook gezond. Een Amerikaans speelgoedmerk komt nu met een betaalbare robotkat voor eenzame ouderen.
Kalmerend effect
Het maken van robothuisdieren is niet nieuw. De therapeutische zeehondrobot Paro is al in 1993 in Japan op de markt gebracht als stimulans. Paro ontlokt namelijk emotionele reacties bij ouderen in ziekenhuizen en verpleeghuizen en geeft zo een kalmerend effect. De knuffelrobot heeft dus dezelfde werking die een huisdier kan bieden, namelijk het verminderen van stress en depressie. Het grote voordeel van de robothuisdieren in tegenstelling tot echte huisdieren is dat er niet voor gezorgd hoeft te worden. Het zieke of demente ‘baasje’ hoeft het beestje niet te voeren of uit te laten.
Paro & Aibo
Paro werd begin 1993 ontworpen door het Japanse National Institute of Advanced Industrial Science and Technology. De knuffelzeehond reageert op aanrakingen door sensoren. Het opent bijvoorbeeld zijn ogen en kwispelt met zijn staart. Ook herkent Paro stemmen en toont emoties zoals blijheid en verbazing. In Amerika bedachten ze in 1999 een soortgelijk hondenvriendje, genaamd Aibo. Japans voor ‘maatje’. Die heeft geen zachte vacht net als Paro, maar kan wel blaffen en spelen. Sony ontwikkelde de robothond om sociaal geïsoleerde bejaarden te stimuleren om actiever te zijn. In 2007 stopte Sony met de productie van Aibo’s omdat ze hun focus meer op muziek en films wilde richten.
Prijzig
In Nederland is de robotzeehond ook geïntroduceerd in verpleegtehuizen voor dementerende ouderen en in ziekenhuizen voor zieke kinderen. Een Paro of Aibo is alleen wel een stuk prijziger dan de knuffelkat waar de Amerikaanse speelgoedfabrikant Hasbro nu mee komt. Deze wordt namelijk verkocht voor 99 dollar. Naast de kat ligt nog een hele productlijn aan robotdieren voor senioren in de lijn der verwachting van.
MAX Maakt Mogelijk
Lenie Roodbol is verzorgende op een afdeling voor dementerende ouderen in verzorgingshuis Flora Vita in Boskoop. Om iets speciaals voor de ouderen te doen zodat zij meer kwaliteit van leven ervaren, schreef Lenie MAX Maakt Mogelijk een brief met het verzoek voor een robot knuffelzeehond. MAX Maakt Mogelijk liet deze wens uitkomen. Lenie laat weten dat de ouderen op de afdeling erg gelukkig zijn met Paro. “De bewoners genieten er iedere dag van. Het is vertederend en het geeft sommige bewoners een moment van rust. Paro is de beste vriend van de afdeling die we maar kunnen wensen!”
Zou u een robotknuffel aanschaffen?
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
als technologies maatje , zeker wel