Koken met yoghurt door Esmée
Publicatiedatum: 10 februari 2017
Veel mensen gebruiken yoghurt alleen om zo te eten of met fruit of iets zoets erin. Maar volgens Esmée Scholte kunt u er heerlijke hartige hapjes van maken en geweldig mee koken.
Hartige hangop met olijven en groene kruiden
Ingrediënten:
- 40 gram pijnboompitten
- 3 takjes verse oregano
- 1/2 bosje platte peterselie
- 60 milliliter olijfolie
- 1 potje kalamata olijven zonder pit (240 gram)
- zest van 1 citroen
- 1 teen knoflook
- 500 gram hangop
- zout, naar smaak
- chilivlokken
Bereidingswijze:
Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan goudbruin. Haal ze van het vuur en laat ze afkoelen. Ris de blaadjes van de takjes oregano en hak ze iets fijner. Hak de peterselie en de olijven grof. Giet de olijfolie in een kom en meng de oregano, peterselie, olijven en zest van de citroen door de olijfolie. Pers een teen knoflook boven de hangop uit en meng dit goed door. Proef en breng op smaak met een beetje zout. Verdeel de hangop op een mooie platte schaal. Schep de olijfolie met de kruiden in het midden van de hangop. Verspreid het een beetje, maar laat de randen vrij. Bestrooi met de chilivlokken, naar smaak en verdeel de pijnboompitten erover. Lekker met een tomatensalade en knapperig brood.
Yoghurtsoep
Ingrediënten:
- 1 liter groentenbouillon of 1 liter water met twee blokjes bouillon
- 80 gram volkoren bulgur
- 500 gram Turkse yoghurt
- 2 eidooiers
- 50 gram bloem
- 50 gram roomboter
- paar blaadjes munt, fijn gesneden
- gedroogde peper, naar smaak, fijn gemaakt in vijzel (of tussen je vingers)
Bereidingswijze:
Breng in een ruime pan de bouillon met de bulgur aan de kook. Draai het vuur zacht wanneer de bouillon kookt. Klop in een kom de yoghurt, eidooiers en bloem tot een gladde saus. Controleer of de bulgur gaar is. Dit duurt ongeveer 20 minuten. Roer het yoghurtmengsel door de soep en blijf goed roeren. Laat de soep zachtjes koken tot hij gebonden is. Is hij te dik? Maak hem iets dunner met een scheutje water. Smelt in een steelpannetje de boter en roer de munt en rode peper door de boter. Serveer de soep met een schepje van het botermengsel er over gesprenkeld. Lekker met zacht Turks brood.
Hartig plaatbrood met yoghurt uit de pan
Ingrediënten:
- 150 gram bloem
- 2 theelepels bakpoeder
- 1 theelepel zwarte peper uit de molen
- 1/2 theelepel zout
- 75 gram zongedroogde tomaten (uit olie)
- 1 eetlepel pesto (rode of groene)
- 2 eetlepels gesneden basilicum
- 150 milliliter yoghurt
- 1 ei
- 45 gram olie van de zon gedroogde tomaten (eventueel aangevuld met olijfolie)
- 1 eetlepel olijfolie
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Meng de bloem met het bakpoeder, zwarte peper en zout. Snij de zongedroogde tomaten in kleine stukjes en meng ze door de bloem. Roer de pesto en de basilicum door de yoghurt. Klop het ei en de olie door de yoghurt. Mix de bloem door het melkmengsel. Roer niet te lang. Het moet net goed gemengd zijn. Verhit de olijfolie in de pan en doe het deeg erin. Bak heel kort het brood. Ongeveer twee minuten. Zet dan het vuur uit en bak het brood af in de oven. Dit duurt ongeveer 15 tot 20 minuten. Haal het brood uit de oven en uit de pan. Leg het brood op een rooster om volledig af te koelen.
(Bron: Esmée Scholten)