Verpleeghuizen

Bewoners in verpleeghuizen mogen hun spaargeld houden

Een Kamermeerderheid van D66, VVD, SP en PVV wil dat bewoners van verpleeghuizen hun gespaarde vermogen voortaan mogen houden. Sinds 2013 moeten hulpbehoevende ouderen die worden opgenomen in een instelling een eigen bijdrage betalen die gebaseerd is op hun inkomsten en vermogen. 

Een regen van klachten

In 2013 is de hogere eigen bijdrage ingevoerd voor verpleeghuisbewoners. Het vermogen, bijvoorbeeld verkregen door de verkoop van het eigen huis of spaargeld, moet worden opgeteld bij het inkomen van de bewoner. Hierdoor zijn mensen met vermogen gemiddeld 235 euro per maand meer gaan betalen dan mensen zonder opgebouwd vermogen. Kort na de invoering van deze maatregel ontstond er regen van klachten bij onder andere ouderenbond ANBO. Ook bij KBO-PCOB kwamen er veel klachten binnen over deze regeling. SP, 50Plus en de PVV zijn als sinds de invoering van de regeling kritisch over de effecten.

Schrappen regeling

Volgens D66 treft de regeling vooral ouderen met een laag inkomen die wat spaargeld hebben opgebouwd. Zij trekken in hun verkiezingsprogramma 200 miljoen euro uit om de regeling te schrappen. D66-Kamerlid Bergkamp zegt dat mensen die hebben gespaard hiervoor niet mogen worden bestraft. “Er zijn genoeg ouderen die hun leven lang zuinig hebben gedaan, zodat ze een appeltje voor de dorst hebben voor het geval ze oud of ziek worden. Of ouderen die hun vermogen in hun huis hebben zitten, dat ze moeten afstaan als ze naar een verpleeghuis gaan. Daarom willen we deze regeling afschaffen.”

Ook de VVD vindt de regeling ‘oneerlijk voor mensen die hun hele leven hard gespaard hebben’. In het verkiezingsprogramma van de partij wordt gepleit voor een verlaging van de bijtelling voor vermogende ouderen.

(Bron: NOS)

Geef een reactie

Reactie

    oosterwijck says:

    Oh ja VVD? … De VVD heeft deze wet zelf ingevoerd in 2013. En nu vindt de VVD dat oneerlijk? Zo net 5 weken voor de verkiezingen. Dat is wel erg doorzichtig. … Net zoals het erg doorzichtig is dat Rutte nu, 5 weken voor de verkiezingen, met de mededeling komt, “2 miljard erbij voor de zorg”. … Het wordt tijd, dat er een wet komt, dat een minister, gebonden wordt aan uitspraken, die deze uitkotst. Het wordt tijd dat een minister persoonlijk aansprakelijk wordt, voor het uitgevoerde beleid. Nu is het zo dat een Haagse leugenaar, zomaar wat kan roepen, om de kiezer te plezieren. Nu is het mogelijk, dat een minister, de samenleving voor miljarden kan schaden, zonder daarvoor verantwoordelijk te zijn. Als dat leugenachtig tuig, persoonlijk aansprakelijk is, voor de aangerichte schade, zal de samenleving sterk verbeteren.