Wie zoet is krijgt lekkers
Publicatiedatum: 23 november 2015
Als het buiten donker en koud is, drinkt u binnen het liefste een kopje dampende thee. Daar hoort natuurlijk wat lekkers bij en dan smaakt een speculaasje erg goed. Vooral in deze tijd van het jaar.
Spiegelbeeld
Het woord speculaas stamt af van het Latijnse ‘speculum’, dat spiegelbeeld betekent. Dit komt door de eeuwenoude prenten die voor het bakken gespiegeld in het speculaasdeeg gedrukt werden. Omdat ze in de 17e eeuw nog geen kranten kenden, gaven de afbeeldingen op speculaas de stand van zaken weer op dat moment. Denk hierbij aan ontwikkelingen op politiek, technisch en religieus gebied. Daar komen de tekeningen op onze koekjes dus vandaan. Maar met de komst van machines die het speculaas veel sneller konden bedrukken, verdwenen de koekplanken langzaam uit beeld. Tegenwoordig zien we vaak alleen nog maar simpele bedrukking op de koeken, zoals bloemen en windmolens.
Specerijen
De ingrediënten van speculaas bevatten veel specerijen zoals kaneel, nootmuskaat, kruidnagels, foelie en kardemom. Deze waren al bekend bij de oude Romeinen. De Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) maakte deze specerijen voor de burger betaalbaar doordat ze in grote hoeveelheden ons land binnenkwamen.
We kennen verschillende soorten speculaas:
- Kruidnoten (pepernoten)
- Amandelspeculaas
- Gevuld speculaas
- Roomboterspeculaas
- Speculaasbrokken
- Speculaaspop
- In het buitenland noemen ze speculaas ook wel ‘windmill cookie’
Wat is uw favoriete speculaasmoment?