Duur 05:24
Gepubliceerd op 24 januari 2017

Middenoorontsteking

De griep en verkoudheid heersen op het moment. Maar een verkoudheid kan overgaan in een middenoorontsteking. De klachten zijn hetzelfde. Maar hoe ontstaat een middenoorontsteking? En wat is er aan te doen?

Ontstekingsvocht

Een middenoorontsteking is een ontsteking van het slijmvlies van het middenoor. Dat is het gebied tussen het trommelvlies en het venster tot het slakkenhuis. Normaal is het middenoor steriel en komen er geen virussen en bacteriën in voor. Maar bij een verkoudheid kan het verkoudheidsvirus via de Buis van Eustachius, die loopt tussen de trommelholte en de neus- en keelholte, in het middenoor terechtkomen. Eigenlijk wordt het middenoor ‘verkouden’. Door die ‘verkoudheid’ zwelt het slijmvlies in de neus en keel op waardoor het gangetje naar de mond- en keelholte wordt afgesloten. Hierdoor kan het ontstekingsvocht niet goed door de Buis van Eustachius worden afgevoerd en hoopt het vocht zich op achter het trommelvlies. De virussen en bacteriën in het ontstekingsvocht kunnen zich ongestoord vermenigvuldigen en de druk op het trommelvlies neemt toe, wordt rood en gaat bol staan. Daardoor doet een middenoorontsteking meestal veel pijn en gaat gepaard met koorts en een ziek gevoel. Verder is er meestal sprake van oorsuizen en gehoorverlies door de drukverandering in het middenoor. Dat verlicht de pijn en het vocht kan eruit. Dat ziet er dan wat bloederig uit. Dit heet ook wel een loopoor.

Gehoorgangontsteking

Een middenoorontsteking kan op iedere leeftijd voorkomen, maar het meest bij kinderen tot een ongeveer 6 jaar. Bij volwassenen gaat het vaker om een gehoorgangontsteking. Kinderen krijgen sneller een middenoorontsteking, omdat de Buis van Eustachius horizontaler ligt dan bij volwassenen. Daardoor kan vloeistof makkelijker achterblijven waardoor ontstekingen ontstaan. Ongeveer 70 procent van de kinderen onder de 2 jaar heeft zo nu en dan last van vocht achter het trommelvlies. Over het algemeen gaat het na een maand of 3 vanzelf weg. Deze vorm heet ook wel slijmoor. Het gehoor kan tijdelijk minder zijn, maar gaat over het algemeen niet gepaard met koorts en pijn. Soms wordt het vocht niet vanzelf afgevoerd en worden er buisjes geplaatst.

Een middenoorontsteking is meestal niet gevaarlijk. De klachten zijn in 80 procent van de gevallen zonder antibiotica na een dag of 3 verdwenen. Over het algemeen geneest het oor binnen een week of 3, maar voelt u zich na een week al een stuk beter. In veel gevallen hoeft u er niet mee naar de huisarts, behalve bij kinderen onder de 6 maanden, als het aan beide kanten tegelijk is of wanneer het begint met een loopoor. Het is wel van belang dat de ontsteking helemaal geneest. Er kunnen complicaties optreden zoals, heel zelden, een hersenvliesontsteking. Ook als de middenoorontsteking niet door een verkoudheid wordt veroorzaakt maar in verband staat met ernstige infectieziekten als roodvonk is het oppassen. Hierdoor kan het trommelvlies zwaar beschadigd raken, en in het uiterste geval ook het omringende botweefsel (het rotsbeen). Dan moet er geopereerd worden.

Behandeling van middenoorontsteking

In ons land worden er meestal geen antibiotica voorgeschreven bij een acute middenoorontsteking; antibiotica helpen alleen wanneer de ontsteking veroorzaakt wordt door een bacterie, maar in de helft van de gevallen is er een virus in het spel en dan helpen antibiotica niet. Het is wel raadzaam om paracetamol in te nemen tegen de pijn. Doseer niet te laag en wacht niet totdat het pijn terug is. Soms schrijft de huisarts neusdruppels voor om het slijmvlies in de neus te laten slinken. Zo raakt de Buis van Eustachius minder verstopt en kan het vocht weg. Als de ontsteking langer dan normaal duurt zal de huisarts naar de KNO-arts doorverwijzen.

Let op: vliegen kan met een middenoorontsteking heel pijnlijk zijn. Is er sprake van een loopoor dan is het niet te adviseren om met het hoofd onder water te gaan. Douchen kan wel gewoon, zolang er maar geen water en zeep in het oor terechtkomt. Een middenoorontsteking is niet besmettelijk. Het pus dat uit een loopoor komt kan besmettelijk zijn, er kan een verkoudheid uit voortkomen. Met een goede hygiëne, het wassen van de handen na het schoonmaken van het oor, kan besmetting worden voorkomen.

Dokter Ted van Essen bespreekt dit onderwerp in Tijd voor MAX op dinsdag 24 januari 2017.

_

Stel uw vraag aan dokter Ted van Essen

U kunt van dinsdag 24 januari 2017 tot en met woensdag 25 januari 2017 10.00 uur hieronder vragen stellen aan dokter Ted van Essen over middenoorontsteking. Andere vragen worden niet beantwoord. Na woensdag 25 januari 10.00 uur mag u uiteraard een reactie achterlaten, maar deze wordt niet meer beantwoord. Dit betreft geen persoonlijk consult! De dokter moet u daarvoor immers goed kennen. Dokter Ted helpt u graag met algemene informatie en achtergronden bij het onderwerp dat is behandeld in Tijd voor MAX.

U moet zich eerst registreren en inloggen om uw vraag te stellen. Uw e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen en u kunt een fictieve naam opgeven. De naam die u achterlaat is wel zichtbaar. Ter bescherming van uw privacy verzoeken wij u persoonlijke gegevens niet te vermelden in uw bijdrage.

Geef een reactie

Reacties (16)

    a.v.putten says:

    Ik heb ’n vraag maar het duurde lang om in te loggen. Heb al voor de 2de x kristallen in mijn oor. Wat heel erg is omdat mijn evenwicht totaal verstoord is .Begint altijd met oorpijn ?? Krijg nu weer valtherapie….?
    Mevr.v Putten

      DokterTed says:

      Ik denk dat u last hebt van kristallen in de kanaaltjes van het evenwichtsorgaan. Dat zit vlak bij het slakkenhuis waarmee u hoort. Meestal is de oorpijn dan niet het probleem, maar juist de draaiduizeligheid (benigne paroxysmale positie duizeligheid: BPPD). Daarvoor worden vaak oefeningen gegeven waarbij vallen in een bepaalde houding die kristalletjes soms losmaken, waardoor de klachten kunnen minderen.

    Grompie says:

    Ik wil een kwestie voorleggen
    Het komt geregeld voor dat mijn rechteroor ‘dicht’ slaat, een doof en dof gevoel dat even aanhoudt. Vervolgens keert het gehoor terug, verdwijnt het doffe gevoel. Dan komt er een suizende ruis in datzelfde oor, die daarna wegebt. Dit komt soms meerdere keren per dag voor. Ik heb eea aan de huisarts voorgelegd en hij meldde dat het de buis van Eustachius is die opspeelt. Is dit een veelvoorkomende kwaal, kan het kwaad en wat kan ik er aan doen?

      DokterTed says:

      Daar lijkt het inderdaad op. Meestal verdwijnen die klachten op den duur. Soms leidt het tot vocht achter het trommelvlies, een ‘slijmoor’. Als het aanhoudt kunt u daarnaar onderzoek laten doen.

    LindaGelderman says:

    Dag, ik heb al 4 jaar last van beide oren, ik heb continue een soort ontstekingsmateriaal wat via achter mijn neus de keel in gaat daardoor schraap ik de hele dag dit is genant en irritant voor iedereen snachts slaan mijn oren dicht en ontstaat er druk op…alleen als ik mijn hoofd achterover doe lijkt het of ik meer lucht krijg. Snachts krijg ik ook te weinig lucht en ik heb apneu. Het afgelopen jaar heeft mij heeeel veel energie gekost door dit alles , de kno arts constateerde schone buisjes maar ik kan dat niet geloven van de huisarts heb ik 2x ontstekingsremmende neusspray gehad dit helpt niets…het slijm lijkt van mijn oren weg te komen ik ben wel ten einde raad want de huisarts zei de laatste keer: u maakt zich wel zorgen he mevrouw?? Ik zei ja, zorgen dat dit nooit meer voorbij gaat! En weer met een neusspray naar huis…mijn vraag is wat heb ik toch…ik wil mijn leven weer graag terug ik heb hier 24/7 last van. Bedankt dat ik hier mijn klachten neer mag leggen!

      DokterTed says:

      Wat vreselijk lastig! Gelukkig dat er geen afwijkingen zijn gevonden. Ik heb ooit een patiënt gehad bij wie juist het schrapen de boosdoener was. Dat kan de klachten onderhouden.

      Ana Lyti says:

      Hi Linda! Doordat ik aan het zoeken was via Google kom ik bij jou uit. Ik heb nl dezelfde klachten sinds een heftige verkoudheid (begon met heel veel niezen en meteen alles dicht in mijn hoofd). Geen snot/slijm uit mijn neus, maar constant slijm in neus/keelholte wat moeilijk weg te slikken is. En sindsdien oorsuizen (piep en ruis). Door de ongemakken hiervan gaan hyperventileren. Huisarts zag slijm achter mijn rechter trommelvlies, maar het trommelvlies zag er niet ontstoken uit. Lijmoor, zei ze. Zei dat ik er maanden last van kan hebben, maar niets ernstigs. Toch heb ik af en aan oorpijn, maar geen koorts. Ik loop er al sinds begin december mee, maar het gaat maar niet over. Slik ondersteunende supplementen ter verbetering van mijn weerstand, maar ik kom er maar niet bovenop. Nu is mijn vraag: hoe is het nog met jou verder gegaan? Het is inmiddels 3jr later, maar ben heel benieuwd! Ik lees wisselende berichten over behandeling, en ook over het verloop. De ene dokter zegt: iets aan laten doen, anders kun je permanente gehoorbeschadiging oplopen en de ander zegt: gaat vanzelf over zonder schade. Hoe gaat het nu met jou?

    Marliese says:

    Beste dr. Ted,
    Als zwemonderwijzer wordt ik regelmatig geconfronteerd met kleine kinderen en verkoudheden en oorontstekingen. Wat is het beste advies wat ik de ouders kan meegeven? Wel zwemmen, niet zwemmen.
    Bij wel zwemmen: wel onder water/niet onderwater. Wat is wijsheid.
    Helemaal bij vaak terugkerende oorontstekingen. Wat is dan slim?
    Hartelijke groet, Marlies

      DokterTed says:

      Moeilijk probleem: bij een gaatje in het trommelvlies is het van belang om geen water in het oor te krijgen, dus mag het hoofd niet onder water. Bij terugkerende oorontstekingen speelt soms reactief slijmvlies een rol en dan is de prikkeling van de chloorlucht wellicht niet goed. Ik zou die ouders aanraden hun huisarts om advies te vragen.

    Susanne8883 says:

    Hallo,

    Mijn dochter is 4 jaar oud en heeft met Kerst een dag geklaagd van wat oorpijn (echt minimaal). Ze heeft geen koorts gehad. Niets wijst dus op een ontsteking. Sindsdien is ze steeds slechter gaan horen. Als ik haar haren kam, reageert ze niet op mijn stem. Auto’s in de straat hoort ze niet. De huisarts had weinig tijd en gaf aan dat dit mogelijk kwam door een verkoudheid. De oren waren schoon. Mogelijk later een piepjestest. Maar als ik mijn dochter met haar hoofd plat op de tablet zie liggen omdat ze hem niet hoort, maak ik me zorgen en vraag ik me af hoelang ik af mag wachten. Wijze raad iemand?

      DokterTed says:

      Dat klinkt als een ‘slijmoor’: dan zit er vocht achter de trommelvliezen. Als dat beiderzijds is, hoor je niet veel. Vrijwel altijd verdwijnt dat vanzelf na 3 tot 6 maanden. Als ze na die periode toch die doofheid houdt, kunt u beter nog een keer naar de huisarts gaan.

    Angeliquetholen says:

    Beste
    Ik ben op vakantie geweest en door onder water te gaan was me oor gaan ontsteken en loopoor
    Heb al vaak zulke dingen gehad met me oor dus ik heb een antibiotica gehad een week die hielp niet was wel iets minder maar me middenoor was nog rood en door gaan smal
    Dus heb sterkere antibiotica gehad is nu dag 4 maar heb jet idee dat dit ook niks wordt vind echt vervelend aan het worden nu snacht met slapen lijk wel of ik er meer last van heb en hoor er ook niet veel door
    Groetjes

      DokterTed says:

      Dat klinkt als een gehoorgangontsteking en dat is inderdaad erg pijnlijk én hardnekkig. U kunt het beste teruggaan naar de dokter om te laten kijken. Soms moet het oor weer gereinigd worden.

    Sander_amersfoort says:

    Goede morgen,

    Mijn zoontje van 11 heeft sinds vrijdag oorontsteking, sinds gister met afscheiding in zijn oor.

    Nu gaan we zondag vliegen, naar Spanje. Verwacht u dat dit gaat lukken, of adviseert i enigzins dit af te zeggen ?

    Gr sander

      MAX Vandaag says:

      Beste Sander_amersfoort, bedankt voor uw reactie. Het is helaas niet meer mogelijk uw vraag over dit onderwerp aan Dokter Ted te stellen. Wij raden u aan uw eigen huisarts in te schakelen voor advies over de situatie van uw zoontje. Veel beterschap gewenst voor hem.

    enterprise says:

    hallo beste ted

    ik ben geboren met een ooronsteking
    hoe kan ik dat het beste op lossen

Bekijk ook

Meer