Zwarte bonen tortillasoep van Janny

janny De soep kan mild of pittig worden gemaakt door meer of minder verse peper toe te voegen. In dit geval worden voorgekookte bonen uit een pak of blik gebruikt. Zwarte bonen moeten wanneer ze gedroogd verwerkt worden eerst een nacht weken en daarna minimaal een uur gekookt worden.

Ingrediënten:

  • 2 rode pepers, zonder zaadjes in reepjes
  • 1 ui, gehakt
  • 2 tenen knoflook, uitgeperst
  • zonnebloemolie
  • djinten (gemalen komijn)
  • 2 blikken (a 400 gram) tomatenblokjes op sap
  • 200-225 gram gare zwarte bonen
  • 4 deciliter groentebouillon
  • 2 eetlepels maiskorrels
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 1 avocado
  • citroensap
  • 8-10 kerstomaatjes
  • 2 lente-uitjes
  • 30 gram tortillachips
  • 50 – 100  gram geraspte (Goudse) kaas

Bereiding:

Fruit in een grote pan de reepjes peper, de uisnippers en knoflook ca. 3 minuten. Kruid met zout, peper en djinten. Voeg de blikken tomaat met sap tegelijk met de bouillon toe en breng aan de kook. Voeg de oregano toe en laat de soep ca. 10-15 minuten zachtjes koken.

Roer regelmatig in de pan. Voeg de uitgelekte gare bonen en maiskorrels toe en warm enkele minuten goed door. Snijd voor de garnering het vruchtvlees van de avocado in blokjes, besprenkel ze met citroensap. Snijd de tomaatjes doormidden of in vieren. Snijd de lente-ui in ringetjes.

Schep de soep in 4 grote kommen en verdeel de blokjes avocado, tomaat, lente-ui, tortillachips en geraspte kaas hier over. Wie van koriander houdt strooit wat blaadjes over de soep.

Geef een reactie