Hogere AOW-leeftijd positief voor migrant
Publicatiedatum: 13 januari 2017
Het AOW-gat van migranten is de laatste jaren kleiner geworden. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldt dat Nederlanders met een migratieachtergrond in 2015 gemiddeld een AOW-aanspraak hadden van 77 procent, 2 procent meer dan in 2005.
Niet automatisch recht
Als migranten 67 worden hebben zij niet automatisch recht op een volledige AOW-uitkering. Voor ieder jaar dat ze in Nederland wonen, bouwen ze een aanspraak op van 2 procent. Om recht te hebben op een volledige AOW-uitkering, moet een migrant dus minstens 50 jaar in Nederland wonen.
Verhoging AOW-leeftijd gunstig
Vooral de verhoging van de AOW-leeftijd pakt gunstig uit voor migranten, aldus het CBS. Vroeger bouwden ze op tussen hun 15de en 65ste levensjaar, nu tussen hun 17de en 67ste. Mensen die op latere leeftijd naar Nederland komen, hebben dus extra tijd om hun aanspraak op de AOW op te bouwen.
Grote verschillen
De verschillen tussen de migrantengroepen zijn wel relatief groot, zo blijkt uit de CBS-cijfers. Zo hebben Nederlanders met een Surinaamse achtergrond een gemiddelde AOW-aanspraak van 91 procent, terwijl migranten uit bijvoorbeeld Afrikaanse landen of het Midden-Oosten op gemiddeld 65 procent zitten. Turkse en Marokkaanse Nederlanders hebben AOW-aanspraken van 88 procent opgebouwd.
(Bron: ANP)