Nederlanders gaan steeds vaker op vakantie in eigen land

De Nederlandse economie herstelt zich en daardoor gaan Nederlanders weer vaker op vakantie. Uit cijfers van onderzoeksbureau NBTC-NIPO blijkt wel dat we steeds vaker in eigen land op vakantie gaan, terreurdreiging is de belangrijkste overweging bij het kiezen van een vakantiebestemming.

Vakantie in eigen land

In 2016 gingen Nederlanders in totaal zo’n 35,5 miljoen keer op vakantie, dat is een stijging van ruim 1 procent ten opzichte van 2015. De stijging is vooral te danken aan het aantal vakanties in eigen land: dat aantal nam met 3 procent toe naar een totaal van 17,6 miljoen. Het aantal vakanties in het buitenland nam daarentegen juist licht af naar 17,9 miljoen. De populairste vakantiebestemming blijft Duitsland, gevolgd door Frankrijk en Spanje. In Nederland zijn de badplaatsen aan de Noordzee het populairst.

Politieke onrust

Opvallend is dat Nederlanders in 2016 veel minder op vakantie gingen naar Turkije en Griekenland. De politieke onrust en de terreurdreiging in Turkije en de vluchtelingencrisis die speelt in Griekenland zorgden ervoor dat het vakantiebezoek in beide landen afnam met bijna 30 procent. Met name Spanje, maar ook Kroatië en Sicilië profiteerden daarvan. In opdracht van het ministerie van Buitenlandse zaken keek NBTC-NIPO, dat jaarlijks cijfers over vakanties publiceert, naar de overwegingen die een rol spelen bij de keuze voor een vakantiebestemming. Voor 45 procent van de Nederlanders is terreurdreiging belangrijk. Pas daarna volgen gezondheid, criminaliteit, de politieke situatie, risico op natuurgeweld en het risico op verkeersongelukken.

Terreurdreiging

Ook reisorganisaties merken dat de terreurdreiging meespeelt in de keuze voor een vakantiebestemming. Reisorganisatie TUI ziet dat de boekingsstromen tot nu toe anders lopen dan anders. “Reizen naar Turkije komen ook bij ons aarzelend op gang. Landen waar het rustig is, bijvoorbeeld Spanje, gaan juist heel hard. Stedenreizen hebben even stil gelegen, maar veerden ook weer snel op. Istanbul is een uitzondering, daar blijft het tot nu toe stil”, aldus een woordvoerder. Touroperator Neckermann ziet dat dit jaar in het vroegboekseizoen Turkije de helft minder populair is dan in vorige jaren. Daarvan profiteren onder meer Spanje, Portugal en Griekenland. Opvallend is ook dat mensen veel eerder boeken, waarschijnlijk omdat ze zich willen verzekeren van een goede plek.

Voorbereid op reis

Veel meer mensen de reisadviezen van het ministerie: in 2 jaar tijd verviervoudigde het aantal pageviews. Op de dag van de mislukte coup in Turkije werd het reisadvies van dat land alleen al 100.000 keer geraadpleegd. Toch gaat nog steeds 94 procent van de toeristen op reis zonder het lezen van het reisadvies, waar naast informatie over terrorisme ook informatie over criminaliteit en verkeersveiligheid in is verwerkt.

NL Reist

Uit het onderzoek van NBTC-NIPO blijkt echter wel dat driekwart van de Nederlanders onvoorbereid op vakantie naar het buitenland vertrekt. Ze vragen niet naar benodigde reisdocumenten, vaccinaties of naar de veiligheid op bestemming. Die slechte voorbereiding leidt er volgens de onderzoekers toe dat Nederlanders steeds vaker in de problemen komen in het buitenland. Afgelopen jaar werd bijna 1000 keer door ambassades, consulaten of vanaf het ministerie in Den Haag hulp verleend aan Nederlanders in het buitenland. Samen met onder andere de Douane, de GGD en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland lanceert het ministerie op het initiatief NL reist, om te zorgen dat mensen zich beter oriënteren voor zij hun koffer pakken.

(Bron: ANP, NBTC-NIPO)

Geef een reactie