Groot tekort marechaussees op alsmaar groeiend Schiphol
Publicatiedatum: 9 januari 2017
Luchthaven Schiphol komt honderden marechaussees te kort voor de beveiliging van het vliegveld, aldus Schiphol-directeur Jos Nijhuis in Het Financieel Dagblad. Hij stelt dat het vliegveld een tekort heeft van 400 of 500 man.
Onderbezet
Nijhuis: “Ik vind dat de marechaussee te onderbezet is. Daar moet echt wat aan gedaan worden. De bezetting is ongeveer zoals in 2008 en 2009 – terwijl zowel de dreiging als het aantal passagiers fors is toegenomen. Ik heb daar gewoon zorgen over.”
Extra inzet
Onlangs kreeg het vliegveld de toezegging van minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) dat volgend jaar zomer 135 marechaussees extra worden ingezet voor de bewaking van luchthavens, met name op Schiphol. Maar dat is niet genoeg volgens de directeur, die verwacht dat het in 2017 nog drukker gaat worden op het vliegveld. Een oplossing voor dit probleem is momenteel nog niet bekend.
Recordaantal passagiers
Luchthaven Schiphol heeft in 2016 het recordaantal van 63,6 miljoen passagiers verwerkt, een stijging van ruim 9 procent ten opzichte van 2015, zo blijkt uit voorlopige cijfers van luchthavenbedrijf Schiphol Group. Het aantal vliegbewegingen op Schiphol kwam vorig jaar uit op 479.000, ruim 6 procent meer dan een jaar eerder. Als het aantal starts en landingen zo hard blijft groeien, overschrijdt Schiphol al dit jaar het maximale aantal van 500.000 vliegbewegingen dat met de omgeving is afgesproken. Die limiet geldt nog tot en met 2020.
Uitbreiding in Lelystad
Om te voorkomen dat door het gebrek aan groeiruimte de positie van Schiphol als internationaal knooppunt onder druk komt, is besloten dat de luchthaven van Lelystad wordt uitgebreid. Daar moet voortaan een deel van het vakantieverkeer binnen Europa worden opgevangen. In november 2016 werd echter al duidelijk dat de uitbreiding nu al fikse vertraging heeft opgelopen. Het vernieuwde Lelystad Airport zou aanvankelijk in april 2018 open gaan, maar dat wordt zeker een jaar later. De meeste aanbieders van vakantievluchten staan overigens ook nog niet te trappelen om te verhuizen naar het vliegveld in de Flevopolder.
(Bron: ANP)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Te kort aan personeel? … Dat is niet nieuw, dat is overal het geijkt verhaal: Bij de politie, in het leger, in de gezondheidszorg, in de bejaardenzorg, bij de belastingdienst, bij het onderwijs, de Spoorwegen, Het Openbaar vervoer, bij de brandweer, bij de ambulancedienst, en verzin zelf maar een dienstverlenende instelling. Het is overal hetzelfde verhaal. Er moet bezuinigd worden. … De enige maatschappelijke instelling waar het krioelt van de medewerkers is de politiek, daar struikelen de lamzakken over elkaar heen, zoals: In de Tweede kamer, in de Eerste kamer, de gemeenteraden, Provinciale staten, de Waterschappen, de deelraden. …. En zoals je weet: één en één is twee. Heel veel lamzakken, die vroeger een dienstverlenend beroep hadden, zitten nu in de politiek (werken voor je inkomen is veel te vermoeiend), zodat die afdeling veel te zwaar geworden is met al die praatjesmakers, en veel te veel kost. En om jezelf, bestaansrecht te geven, moet je in de politiek met een bezuinigingsplan komen, dan mag je blijven. … Sommigen gaan daarbij in de fout en laten een overheidsdienst in de soep lopen en worden op straat gekegeld. Anderen worden slachtoffer van, de als maar durende, stoelendans, en worden negatief te kakken gezet (met een of ander foutje), zodat hun bestaansrecht wegvalt. … Alle anderen, die door de bezuinigingen zijn uitgekotst in een nuttig en noodzakelijk beroep, hebben nu een uitkering en verrichten vrijwilligerswerk. Meestal met grote financiele schulden en relatieproblemen. …. Misschien is het een idee, voor Ard van der Steur, om vrijwilligers in te zetten voor de bewaking op Schiphol, dan kan hij nog meer marechaussees op straat flikkeren. … Net als bij het leger en de politie, waar al veel vrijwilligers het werk van betaalde krachten hebben overgenomen (de Nationale Reserves). En zo blijft er meer geld over voor nog meer politici in de landelijke, de provinciale en de gemeentelijke regering. …
Ik hoorde in Max vandaag een meneer van de ANWB zeggen dat kurken onder de ruitenwissers voorkomen dat ze vastvriezen. Dit is een oude truc die we in Frankrijk ook gebruiken in de zomer.
Dan smelten de ruitenwissers niet vast aan de ruit.
Deze rubriek gaat over reizen vandaar dat ik dit stukje hier neer schrijf.