toverhazelaars

Krijns groentips voor januari

De winter is het moment voor het snoeien van druiven en fruitbomen, maar er is nog meer te doen in de tuin. Kweker en hovenier Krijn Spaan geeft u tips welke tuinklussen in januari u nu kunt aanpakken.

Druiven snoeien 

Het is tijd voor de wintersnoei van druiven. Rond deze tijd is de druif nog volledig in rust en loopt u niet het risico op vochtverlies omdat de sapstromen nog niet op gang zijn. Krijn vertelt hoe u het beste te werk kunt gaan.

Winterwerk groentip

Er is altijd wat te doen in de tuin en tuinbezitters hebben dan ook geen echte rustperiode. Zo kunnen nu prima de fruitbomen worden gesnoeid. Hierdoor houden ze een mooie vorm, maar het is ook belangrijk voor de opbrengt van de bomen. Lees Krijn zijn tips hierover.

Perenbomen snoeien groentip

In tegenstelling tot appelbomen zijn perenbomen wat lastiger om te snoeien. Krijn legt uit waarom dit het geval is en waar u op moet letten. Ook geeft Krijn u tips over enkele goede perenboomrassen voor verschillende doeleinden.

Van zacht weer naar vorst groentip

Als er in december vele dagen zijn geweest van 12 tot 15 graden ontwaakt de natuur weer. Als er daarna toch een vorstperiode komt, kan er veel schade aan beplanting ontstaan, omdat de sapstromen al op gang zijn gekomen. Krijn legt uit wat u dan het beste kunt doen.

Steenvruchten groentip

Boven van steenvruchten, zoals pruimen, perziken, abrikozen en kersen kunnen prima in de winter geplant worden, mits het niet vriest. Krijn laat u weten wat zijn favorieten zijn en wanneer u deze bomen het beste kunt snoeien.

Kersen kweken groentip

Het kweken van kersen is nog niet zo gemakkelijk. Ze verdragen geen vocht en worden al snel erg groot. Ook zijn vogels gek op de vruchten, dus als u zelf van uw kersen wilt genieten, zult u maatregelen moeten nemen. Krijn vertelt u er alles over.

Veranderingen doorvoeren groentip

Is het verstandig om tijdens de winter nieuwe planten in de tuin te zetten of bestaande planten van plek te veranderen? Krijn vertelt u welke planten nu in rust zijn (en die u dus prima kunt (ver)planten en welke planten er meer last hebben van kou en vorst.

Toverhazelaar groentip

Wilt u een toverhazelaar die al in het najaar bloeit of toch liever één die tot ver in het nieuwe jaar in bloei staat? Krijn vertelt u de bloeiperiodes van verschillende toverhazelaars en of en hoe u moet snoeien en stelt enkele mooie exemplaren aan u voor.

Kleinfruit snoeien klein fruit snoeien

Vanaf nu is het de tijd om kleinfruit te snoeien, zoals bramen en frambozen. Ook uw bessenstruiken zijn nu aan de beurt om te snoeien en/of te verjongen. Krijn geeft u tips hiervoor en ook in een 2e deel.

Appels snoeien appels en peren snoeien

Het snoeien van vruchtbomen is een belangrijk, maar moeilijk onderdeel van de fruitteelt in eigen tuin. Als u het niet aan een vakman overlaat, maar graag zelf uw appelboom wilt snoeien, dan heeft Krijn tips voor u. Dat geldt ook voor peren.

Kiwi’s en frambozen snoeien groentip

Het snoeien van een kiwi lijkt op dat van een druif en moet gebeuren voor de sapstroom op gang komt. Ook frambozen moeten in de winter gesnoeid worden. Krijn vertelt u waar u op moet letten.

Bessenstruiken snoeien groentip

Als u uw bessenstruiken in de winter goed verzorgt, dan plukt u daar later letterlijk de vruchten van. Lees in deze tip van Krijn hoe u te werk moet gaan bij het snoeien en bemesten van bessenstuiken.

Kalk strooien groentip

Een kalkgift verhoogt een te lage zuurgraad en helpt problemen voorkomen. Teveel kan echter weer schadelijk zijn voor planten. Krijn geeft hier goede tips over. Bekijk ook deel II.

Camelia groentip

Camelia’s, Japanse roos in het Nederlands, zijn populaire, bloeiende struiken die vaak vroeg in het jaar bloeien. Krijn vertelt u hoe u ze het beste kunt verzorgen voor het beste resultaat in uw tuin of op het terras.

Pruimen  groentip

In zijn tip over pruimenbomen vertelt Krijn u over het aanplanten en snoeien en welke soorten lekkere vruchten vormen.

Winterbloeiers groentip

De winterperiode is een rustperiode voor de meeste planten. Veel bladeren zijn gevallen, maar de planten zijn ondergronds bezig om de wortels te versterken voor de komende groeiperiode. Er zijn echter toch diverse struiken die in de winter al bloeien. Krijn geeft goede voorbeelden.

Notarisappel januari

Eén van de lekkerste handappels wat Krijn betreft? Dat is de notarisappel. Een oud ras, dat tot Krijns spijt bijna niet meer gekweekt wordt. Lees meer over dit appelras, waarvan gelukkig nog wel bomen te koop zijn.

Meloenboompje: mooie winterbloeier meloenboompje

Het meloenboompje, Chimonanthus praecox, is in de winter een opvallende verschijning. Zijn bloemen zijn wasachtig en lijken op wijduitstaande rokjes. Ze verschijnen op de kale wintertakken en zijn zachtgeel met een roze of rode band langs de binnenzijde.

Boomtomaat boomtomaat

De tomaat is er ook als boomtomaat, de uit Peru afkomstige Tamarillo of in het Latijn Cyphomandra betacea. De boomtomaat kan het beste in een kas opgekweekt worden, omdat hij niet winterhard is.

Fruitbomen in de winter fruitbomen

Fruitbomen hebben in de winter wat zorg nodig. Met een beetje inlezen kunt u dit zelf doen. Krijn vertelt waar u rekening mee moet houden.

Goed gereedschap gereedschap

Goed gereedschap is het halve werk, wordt wel gezegd en niet zonder reden. Krijn benadrukt het belang ervan.

Meer fruitopbrengst fruitopbrengst

Zonder onderhoud is de opbrengt van fruit minder dan het zou kunnen zijn. Krijn legt uit hoe u de fruitopbrengst kunt opvoeren.

Pas op voor natte voeten bij de toverhazelaar toverhazelaar

De toverhazelaars of Hamamelis zijn geliefd om hun geurende bloemen, die in de winter op kale takken verschijnen. Ze zijn niet de moeilijkste klanten in de tuin, maar op het gebied van water is er wel een belangrijke vereiste.

Magnolia is gevoelig voor late nachtvorst Magnolia grandiflora

Sommige soorten Magnolia zijn wat vorstgevoelig bij late nachtvorst. Krijn geeft daar voorbeelden van en vertelt meer over magnoliasoorten.

Bomen knotten bomen knotten

Het knotten van bomen wordt al vele eeuwen toegepast. Het afgeknipte hout is voor vele doeleinden gebruikt, zoals brandhout of manden vlechten. Krijn vertelt er meer over.

Daphne en meer winterbloeiers Daphne bholua

Krijn zet een 3-tal mooie winterbloeiers op een rij, waar u in de wintermaanden van kunt genieten: Daphne bholua, Sarcococca humilis en Lonicera fragrantissima.

Meer tips

We voegen elke 2 weken nieuwe tips toe, dus u vindt steeds weer verse adviezen voor uw tuin. En u kunt natuurlijk ook tips voor de andere maanden bekijken in het jaaroverzicht.

Geef een reactie

Reactie

    Borculo says:

    Mijn naam is Frans Mulder, de zoon van de inmiddels overleden Jan Mulder, Willemslaan te Bussum.

    De naam Krijn Spaan kwam destijds veel voor in ons gezin, en ik vind het daarom leuk deze naam via Max weer tegen te komen.
    Mijn vader was destijds bedrijfsleider bij Sikking & Zn. te Bussum.

    Groet,

    Frans Mulder