Oosterwold

Duurzaam wonen in Oosterwold

Wie droomt er niet van: een huis bouwen helemaal zoals je zelf wilt, zelf energie opwekken en bepalen waar de riolering en wegen komen te liggen? Het kan in Oosterwold, een woongebied opgezet door de gemeentes Almere en Zeewolde. Wat begon als een kleinschalig project, is uitgegroeid tot een groot succes.

Duurzaam wonen neemt een vlucht

De aandacht voor duurzaam wonen neemt een vlucht in Nederland. Over het hele land zijn er steeds meer duurzame woonprojecten te vinden waaronder het project in Oosterwold. Op 43 vierkante kilometer kunnen mensen een stuk grond uitkiezen om een huis op te bouwen. De grootte van het kavel is voor een groot deel zelf te bepalen. De voorwaarde is wel dat zij zelf zorgen voor de voorzieningen. Daarnaast moet men gemeenschapsgezind zijn en zoveel mogelijk duurzaam bouwen. Het project is een succes. De verwachting lag rond de 30 woningen te realiseren, maar dat zijn er 10 keer zoveel meer geworden.

De vrijheid van Oosterwold is uniek

Het project in Oosterwold loopt in duurzaamheid vooruit op de algemene ontwikkelingen. In Nederland zijn er op dit moment naar schatting nog maar 1100 woningen die genoeg energie opwekken om zelfvoorzienend te zijn. Dat aantal neemt toe, want er staan ruim 11.000 woningen gepland om te bouwen. Alleen al in Oosterwold is er ruimte voor 15.000 woningen. De vrijheid in Oosterwold is uniek. De gemeente laat de bewoners redelijk vrij. Sterker nog, in veel gevallen moeten de bewoners het wiel zelf uitvinden. Dat trekt vooral idealisten en doorzetters aan.

Kunstenaar Frode Bolhuis is met zijn gezin een van de nieuwe bewoners van Oosterwold. “Nergens anders is grond zo goedkoop. We hebben nu een grote tuin voor de kinderen.” Een riolering hebben ze niet, ze maken gebruik van een alternatief systeem. Verder is er een warmtepomp en zonnepanelen. Op de kleigrond om de huizen heen komt een boomgaard, een groentetuin en kippen. De weg naar hun huis hebben de bewoners zelf aangelegd.

(Bron: NOS)

Geef een reactie