Kerstcake van Sarena

Sarena Solari maakt op woensdag 21 december 2016 in Tijd voor MAX een heerlijke kerstcake met hele leuke en simpele decoraties voor op tafel tijdens de kerstdagen! Geniet ervan.

Ingrediënten: 

Vulling:

  • 100 gram gedroogde abrikozen
  • 100 gram sukade
  • 100 gram gedroogde cranberries
  • 200 gram krenten
  • 200 gram rozijnen
  • 50 gram amandelen
  • 50 gram hazelnoten
  • 50 gram pecannoten
  • 1 sinaasappel
  • 1 citroen
  • 1 vanillestokje
  • 200 milliliter bruine rum

Cakebeslag:

  • 250 gram zachte roomboter
  • 250 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 5 eieren
  • 250 gram bloem
  • 50 gram amandelmeel
  • 1 theelepel kaneelpoeder

Bereiding:

Snijd voor de vulling de abrikozen in stukjes zodat ze even groot zijn als de rozijnen. Rasp de schil van de sinaasappel en citroen en pers ze beide uit. Doe de abrikozen, sukade, cranberries, krenten en rozijnen in een pannetje en voeg de rasp en sap van de citroen en sinaasappel en de rum toe. Breng aan de kook en laat 10 minuten zachtjes koken. Doe de vulling in een kom, dek deze af met plastic folie en laat dit een nacht in de koelkast staan.

Verwarm de oven voor op 140 graden. Meng voor het cakebeslag de boter met de basterdsuiker. Voeg éénvoor één de eieren toe en meng tot deze helemaal opgenomen zijn. Meng de bloem met het amandelmeel en kaneelpoeder en voeg dit toe aan het beslag. Meng tot een glad beslag. Voeg hier de vulling aan toe en roer goed door.

Doe het beslag in een ingevette en met bakpapier bekleedde bakvorm van ca. 22 cm doorsnede. Bak de cake 2.5 uur onderin de oven. Controleer na 2.5 uur met een satéprikker of de cake gaar is. Als je deze erin steekt moet hij er droog uitkomen, dan is je cake gaar. Is hij nog niet gaar, verleng dan de baktijd met 15 minuten. Haal de cake uit de oven en laat hem een kwartier staan in de vorm. Haal hem daarna voorzichtig uit de vorm en laat hem volledig afkoelen op een rooster. De cake is het lekkerste als je hem een paar dagen van tevoren maakt.

Decoratie:

 Italiaanse meringue

  • 225 gram suiker
  • 50 milliliter water
  • 3 eiwitten

Doe de suiker met het water in een pan met dikke bodem en breng aan de kook. Controleer met een suikerthermometer de temperatuur. Doe de eiwitten in een schone, vetvrije kom en begin met het opkloppen van de eiwitten wanneer de suiker 115°C is. Schenk, wanneer de suikersiroop 120°C is de suikersiroop in een dunne straal op de opgeklopte eiwitten terwijl je blijft kloppen. Blijf de eiwitten op middelhoge stand nog even doorkloppen tot ze afgekoeld zijn. Bestrijk de hele kerstcake met de Italiaanse meringue

Kerstboompjes

  • IJshoorntjes
  • Chocolade naar keuze, bijv. witte chocolade
  • Suikerparels of gekleurd suiker naar keuze

Smelt de chocolade en smeer de ijshoorntjes aan de buitenkant in met de gesmolten chocolade. Rol ze door de suikerparels en zet hem rechtop. Laat de chocolade opstijven.

IJsschotsen

  • 425 gram suiker
  • 225 gram glucosestroop (of corn syrup)
  • 120 milliliter water
  • Blauwe kleurstof

Breng de suiker met de glucosestroop en het water aan de kook in een pan met dikke bodem. Controleer met een suikerthermometer de temperatuur. Haal de pan van het vuur zodra de suikersiroop 149°C is. Voeg direct wat kleurstof toe en giet de suikersiroop op een licht ingevette bakplaat of ovenschaal. Laat hem helemaal afkoelen en breek hem daarna in stukken.

Geef een reactie