Een redding van de muziekbibliotheek van de omroep

In de kelder van het Muziekcentrum van de Omroep ligt zo ongeveer alles wat ooit voor radio en tv aan muziek werd gecomponeerd. Van de symfonieën en de originele bladmuziek van Toon Hermans tot de tune van De Fabeltjeskrant. Door bezuinigingen kan er echter al een paar jaar bijna niemand bij. Maar daar komt nu verandering in.

De hele muzikale schatkamer wordt de komende jaren gedigitaliseerd, zo meldt regionale omroep NH. Het Rijk komt daarvoor eenmalig met een subsidie van 1,2 miljoen euro. De gemeente Hilversum trekt daarnaast structureel een ton per jaar uit en stelt menskracht beschikbaar.

Redding

De Hilversumse wethouder Jaeger spreekt van een redding. Hij vertelt zelfs dat er plannen zijn geweest om het archief deels te vernietigen. Volgens hem is de omroephistorische en de muziekhistorische waarde enorm: “In de kelder liggen zo’n 400.000 muziekstukken die nergens anders te vinden zijn.” aldus Jaeger. Het archief moet op korte termijn voor iedereen bereikbaar worden. Daarvoor wordt ook samengewerkt met bijvoorbeeld het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, zodat het mogelijk wordt om een opname daar te beluisteren met de gedigitaliseerde originele partituur erbij.

Muziekschatten

“Het is geen kwestie van alles uit de mottenballen halen en in een vitrine zetten”, benadrukt de wethouder. Hij wil dat het archief straks op allerlei manieren gebruikt kan worden door toekomstige generaties. In 2020 moet de muziekbibliotheek klaar zijn. Een klein deel van het archief werd al gedigitaliseerd en is al te bekijken op muziekschatten.nl. Het gaat om 5000 stukken, die al 120.000 keer werden gedownload.

(Bron: NOS, Omroep NH)

Geef een reactie