kerstster

Kerstster (Euphorbia pulcherrima)

Rondom de kerst zijn er volop kerststerren (Euphorbia pulcherrima) te koop. Mits ze niet teveel water krijgen zijn het sterke en prachtige, kleurrijke planten. Het fijne is, ook tot lang na kerst brengen zij sfeer in de woonkamer.

Poinsettia

De kerstster hoort bij de familie van de wolfsmelkachtigen en komt van nature voor in Midden-en Zuid-Amerika. Daar groeien ze uit tot flinke struiken van tot wel 5 meter hoog. Hij wordt soms ook Poinsettia genoemd, naar de botanicus Joel Robert Poinsette (1779-1851), die de plant voor het eerst vanuit Mexico mee naar de Verenigde Staten nam.

Standplaats

Een warme, lichte, maar niet zonnige plek is het meest geschikt. Als u daarbij zorgt dat de temperatuur niet onder de 15 en niet boven de 22 graden komt en de lucht niet te droog is, dan zal hij heel lang mooi blijven. Als u een kerstster tijdens koudere dagen koopt, is het verstandig hem goed te verpakken tijdens het vervoeren, omdat hij anders een klap krijgt van de kou buiten.

kerstster

Water geven

Als deze plant ergens een hekel aan heeft, dan is het koud gietwater. Het beste kunt u hem 1 keer per week dompelen in lauwwarm water. Tussendoor moet de kluit dan weer opdrogen, want teveel water zorgt ervoor dat het blad van de plant valt. Dat is zonde, want dat kijkt u tegen de tijd dat het kerst is tegen een half kale plant aan. Ook droge lucht kan bladval veroorzaken. Houd ‘m dus uit de buurt van de verwarming en sproei minstens 1 keer per week. Tijdens de bloei kan er elke week plantenvoeding met het gietwater gegeven worden.

Bloei

De bloemen (schutbladeren) zitten stervorming gerangschikt op de stengels. De eigenlijke bloemen zijn klein en onopvallend en het zijn dus de spectaculaire schutbladeren die de plant zijn gekleurde look geven. Kerststerren zijn er met rode, (zalm)roze, paarse, gele en witte schutbladeren. Ze kunnen wel een half jaar mooi blijven, dus tot ver na kerst heeft u zo kleur in de woonkamer. Kerststerren zijn ‘kortedagplanten’, wat inhoudt dat zij een periode lang minder dan 10 á 12 uur licht gehad moeten hebben om tot bloei te komen. Bij kwekers wordt dit proces aan het einde van de zomer ingezet. Zo zijn er tijdens de decembermaand volop bloeiende exemplaren te koop. Ook in de woonkamer is het mogelijk de plant opnieuw in bloei te krijgen, maar dan moet u het jaar erop na de zomer de plant dus minstens 12 uur per dag van (dag)licht afschermen.

kerstster_bloemetjes_shutterstock

Melksap

Over de giftigheid van de kerstster lopen de meningen tegenwoordig uiteen. Algemeen wordt aangenomen dat het witte melksap irriterend is bij aanraking met de mond of de ogen. Houd de kerstster in elk geval uit de buurt van huisdieren, want die krijgen er behoorlijke maag-darmklachten van.

kerstster

gatenplant met kat
Lees ook: Hond of kat in huis? Pas op met deze giftige kamerplanten

Meer planten voor kerstsfeer

Buiten de kerstster zorgen nog meer kamerplanten voor een fijne kerstsfeer in huis. We hebben ze in een ander artikel op een rij gezet. Ook buiten kan groen voor de nodige kerstsfeer zorgen. Bekijk daarvoor het artikel Planten en groen voor kerstsfeer in de tuin en op het balkon.

Geef een reactie