Een liefdevol thuis voor ieder kind
Opgroeien zonder ouders of een veilig thuis, het zou geen kind mogen overkomen. De beste plek voor een kind om op te groeien, is bij zijn biologische familie. Om te voorkomen dat kinderen in kwetsbare families worden verwaarloosd of verlaten, ondersteunen SOS Kinderdorpen deze families bij de zorg voor en bescherming van hun kinderen.
Familie is de belangrijkste basis
SOS Kinderdorpen zet zich al 65 jaar in voor kinderen zonder ouders of veilig thuis, en doet dat vanuit Nederland alweer 50 jaar. De internationale kinderhulporganisatie gelooft dat familie de belangrijkste basis is voor de gezonde ontwikkeling van kinderen. Wereldwijd krijgen honderdduizenden kinderen dankzij SOS Kinderdorpen een solide basis om zich optimaal te ontwikkelen tot kansrijke en zelfstandige volwassenen. Het liefst binnen de eigen familie, maar als dat niet meer kan in een SOS familie in een kinderdorp.
Opvang ook in noodsituaties
SOS Kinderdorpen zorgt ervoor dat kinderen zonder ouders of veilig thuis liefdevol worden opvangen en verzorgd in familiehuizen, een kinderdorp of de gemeenschap, tijdelijke veilige transithuizen of in pleeggezinnen. Naast familiezorg zijn ook andere vormen van zorg van essentieel belang. Zoals onderwijs, gezondheidszorg en (psycho)sociale hulp.
In crisissituaties, oorlog en rampen, hebben kinderen behoefte aan onmiddellijke en specifieke bescherming en intensieve zorg. Alhoewel SOS Kinderdorpen zich focust op lange termijn ontwikkeling, kunnen zij vanuit hun bestaande faciliteiten en programma’s zorgen voor noodhulp.
Leven op een vuilnisbelt
In Indonesië leven er duizenden kinderen zonder veilig thuis. Ze gaan vaak niet naar school en moeten iedere dag bedelen om te kunnen eten. Deze kinderen hebben dringend hulp nodig. Jochem van Gelder, ambassadeur van SOS Kinderdorpen, zet zich vol overgave in om deze kinderen in onder andere Indonesië te helpen. Een van die kinderen is Misyati. Zonder opvang in een SOS kinderdorp had haar leven er compleet anders uitgezien. ”In Indonesië werd ik geconfronteerd met de keiharde realiteit. Honderdduizenden kinderen leven daar op vuilnisbelten, waar ze op zoek gaan naar plastic. Iedere dag weer. Dat is niet te bevatten en heeft diepe indruk op me gemaakt”, aldus Van Gelder.
Misyati was 3 jaar oud toen haar vader overleed en haar moeder niet meer voor haar kon zorgen. Ze werd liefdevol opgevangen in een SOS kinderdorp, waardoor haar leven een totaal andere wending kreeg. Nu woont ze in Nederland en vertelt ze hoe belangrijk die hulp voor haar is geweest.
1 op de 10 kinderen heeft geen veilig thuis in een liefdevolle familie. Geen familie. Geen toekomst. Maak het verschil en help een kind. Bel: 0800 – 0166 (gratis) of wordt online donateur van SOS Kinderdorpen.
De uitzending van Tijd voor MAX op maandag 21 november in het teken van SOS Kinderdorpen. Te gast zijn onder andere Jochem van Gelder, Misyati en Margot Ende.
Het programma Tijd voor MAX wordt 21 november 2016 mede mogelijk gemaakt door SOS Kinderdorpen.