Achtergebleven indo’s leven in armoede
Publicatiedatum: 4 november 2016
Toen Indonesië in 1949 onafhankelijk werd en alle Indische Nederlanders naar Nederland vertrokken, bleef er een grote groep indo’s achter. Deze Nederlanders in Nederlands-Indië geboren voelen zich Nederlander, spreken Nederlands, maar worden niet door de staat erkend. Deze achtergebleven groep leeft in bittere armoede. Francine Tammeling geeft met haar stichting hoop.
Niet erkend
Na de onafhankelijkheid van Indonesië konden veel Nederlanders geboren in Nederlands-Indië niet aantonen dat zij Nederlander waren. Velen zijn hun identiteitspapieren in de oorlog kwijtgeraakt. Daardoor waren zijn niet welkom in Nederland en moesten in Indonesië blijven. Omdat ze niet door de Nederlandse staat erkend zijn, hebben ze ook geen recht op pensioen of AOW. Ze zijn door de Indonesiërs gediscrimineerd en leven sindsdien in bittere armoede.
Stichting Teman Teman Sehati
Francine Tammeling uit Arnhem zet zich met haar stichting Teman Teman Sehati al 16 jaar in voor deze ouderen in en rondom Bandung en Jakarta. “Ik neem altijd naaispullen mee voor een paar dames. Daar maken zij weer tasjes en pannenlappen van. Die koop ik weer van ze, zodat ze een beetje geld hebben.” Maar de nood is hoog en meer hulp is nodig. Daarom wil MAX Maakt Mogelijk het werk van Francine ondersteunen. Per persoon verschilt het wat er nodig is. Zo heeft een aantal ouderen een nieuw huis nodig en is medische zorg onbetaalbaar. Ruim 80 ouderen hebben dringend hulp nodig.
Francine Tammeling is 4 november 2016 te gast in Tijd voor MAX.
Wilt u in het bezit komen van een tasje of pannenlap, mail dan naar: info@maxmaaktmogelijk.nl o.v.v. tasjes en pannenlappen. Op zaterdag 5 november 2016 om 18.35 uur op NPO 2 is in MAX Maakt Mogelijk te zien hoe de achter gebleven Indo’s in Bandung leven.
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Zou het niet mooi zijn dat er een app wordt ontwikkelt waar je kan zien welk adres wat nodig heeft, bijv. kleding, eten voor een week, geld voor medicijnen. Dat je een distributie punt weet op je vakantiebestemming. Dat als iemand op vakantie is in Bandung bijv kan zie waar in de buurt wat nodig is en waar je dat kan doneren of afgeven. Dat zodra er voor die behoefte iets is ingevuld dit dan ook op de app te zien is als voltooid. Hopelijk dan zo met z’n alle via toeristen, zakenlui en passanten de mogelijkheid om mee te helpen en bij te dragen.
Nederland heeft 400 jaar geprofiteerd van Nederlands Indie. Er waren heel veel Nederlandse ondernemers die een bedrijf begonnen in Ned. Indie, zoals: plantages, waar koffie, thee, rubber en opium, werden verbouwd. Er waren ook veel handelsondernemingen, die producten invoerden en uitvoerden. Er waren banken actief in Ned. Indie. Zelfs het Koninklijk huis had zéér veel “bezittingen” in Indie, waar de koelies werden uitgebuit en waar de Oranjes, steen rijk geworden zijn. … In 1830, had Nederland een Nationale schuld van 250% van het Nationaal inkomen en toen heeft Koning Willem I bepaald, dat Nederlands Indie, nog meer uitgeperst moesten worden, als dat al gebeurde, sinds Max Havelaar zich schaamde over het misbruik door Nederland van de koelies. Het rijke adellijke deel van de Nederlandse bevolking, in het zuiden, kwamen in opstand en splitste zich af, in wat tegenwoordig Belgie wordt genoemd. Maar de koelies in Indie konden nergens heen, die hadden geen keus, die moesten nog harder werken voor nog minder geld, om de spilzucht van Koning Willem I te bevredigen. Nederland heeft 400 jaar lang profijt gehad van deze kolonie. Na de onafhankelijkheid van Indie, in 1949, werden die stakkers hun leven lang gestraft, voor hun relatie met de blanda’s uit Europa. Het zou dus niet meer, dan normaal zijn, als de Nederlandse overheid, de poten zouden uitsteken, om die achterblijvers te helpen aan een menswaardig bestaan. … Lieve Max, … maak de overheid duidelijk, dat er een ereschuld is, om deze mensen te helpen. Laat het niet alleen afhangen van giften, uit het volk.
Geachte,
Kunnen wij ons niet inzetten voor een bejaarden tehuis met gezondheids centrum? Culturele insteek? Overheid bij betrekken wij zijn rijk geworden over de ruggen van die mensen. Zou niet zo snel weten hoe te starten maar wil me best hulp verlenen aan de stichting
Eelcko
Beste Eelcko, hartelijk dank voor uw reactie. We hebben u een mail gestuurd.