Naar cookieinstellingen
Duur 03:15
Gepubliceerd op 3 november 2016

Boerenkool met pasta en krokant spek van Sandra

De boerenkool komt nu vers van het land. We hebben al wat nachtvorst gehad, dus geniet ervan! Natuurlijk is klassieke stamppot boerenkool zalig maar probeer eens deze versie met pasta in plaats van aardappelen. De boerenkool gaan we in dit recept wokken. Het liefst gebruikt u daarvoor verse boerenkool rechtstreeks van het land of losse bladeren waar u zelf het blad van de nerf snijd. Voorgesneden boerenkool is met nerf en al de zak in gegaan. Deze dikke nerven vragen om een langere gaar- en dus woktijd.

Ingrediënten (4 personen):

  • 800 gram boerenkool (vers van het land of los blad)
  • 1 ui, fijngesneden
  • 1 teen knoflook, fijngesneden
  • 100 gram spekreepjes
  • 300 gram pasta, schelpjes, fusilli of gigli (kies de soort die je lekker vindt)
  • 50 gram Parmezaanse kaas, geraspt
  • 2 deciliter kippenbouillon
  • 1 deciliter slagroom
  • peper en zout

Bereiding:

Haal het boerenkoolblad van de nerven. Was het blad en snijd vervolgens in kleine stukken. Breng een pan met water aan de kook. Kook de boerenkool hierin kort (1 minuut). Laat goed uitlekken in een vergiet.

Breng een opnieuw een pan met water en wat zout aan de kook voor de pasta.

Bak intussen de ui glazig in een wok of grote hapjespan. Voeg de spekreepjes toe en na een paar minuten ook de knoflook. Als het spek mooi uitgebakken is, mag de boerenkool erbij. Even omscheppen. Dan bouillon en slagroom toevoegen en met deksel op de pan gaar stoven.

Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar. Giet af en voeg bij de boerenkool.  Serveer de pasta met de boerenkool op een bord en rasp er naar wens parmezaanse kaas over. Garneer eventueel met boerenkoolchips. Zie daarvoor de tips.

Tips

  • Als u alleen voorverpakte fijngesneden boerenkool kunt krijgen, bak de boerenkool dan iets langer (op laag vuur) dan in het recept staat aangegeven (ongeveer 10 minuten). U hoeft de boerenkool niet eerst te koken.
  • Heeft u verse boerenkool over dan kunt u dit prima invriezen. Doe het blad in een diepvrieszak in uw vriezer en u heeft een voorraadje voor een volgende keer.
  • Wat u ook kunt maken van overgebleven boerenkoolblad is super gezonde chips! Verwarm de oven voor op 180 graden. Leg de stukjes boerenkoolblad in een kom. Giet er olijfolie overheen. Hussel de boerenkool zodat alle blaadjes bedekt zijn met wat olie. Leg de boerenkool op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrooi met zeezout en bak in 3 tot 4 minuten krokant. Kijk af en toe even in de oven, want de blaadjes verbranden snel. U kunt de chips ook een oosterse twist geven door ze op smaak te brengen met sesamolie, sojasaus en geroosterd sesamzaad.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer
Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.