Naar cookieinstellingen

Stamppot van pastinaak met sudderlapjes van Sandra

Pastinaak, een vergeten groente die nu weer goed verkrijgbaar is. Heel vroeger, nog voor de 18e eeuw, had de pastinaak dezelfde status als de aardappel. De aardappel werd populair en verdrong de pastinaak van het toneel. Maar de pastinaak is er weer. De smaak lijkt op die van de knolselderij, iets zoet, aromatisch en een beetje anijsachtig. Heerlijk voor in een stamppot!

Ingrediënten:

Voor de stamppot:

  • 750 gram aardappelen (iets kruimig)
  • 750 grM pastinaak, geschild en in plakken (1 cm) gesneden
  • 2 steranijs of  1 stokje zoethout
  • 5 deciliter melk
  • 50 gram boter
  • peper en zout

Voor de sudderlappen:

  • 1,5 kilo riblappen (voor 2 dagen)
  • 50 gram boter
  • 1 deciliter olijfolie
  • bloem
  • 1 flesje donker bier
  • 1 ui, in ringen gesneden
  • 2 laurierblaadjes
  • 3 kruidnagels
  • 2 deciliter runderbouillon
  • 2 plakken ontbijtkoek
  • 1 eetlepel mosterd
  • peper, zout

Bereidingswijze:

Leg de riblappen op een snijplank. Dep droog met keukenpapier en bestrooi met peper, zout en bloem. Verhit boter en een scheut olijfolie in een braadpan. Bak hierin eerst de uienringen glazig. Schep de ui uit de pan op een bord. Bak nu de riblappen in het achtergebleven bakvet in een paar minuten rondom bruin. Voeg eventueel nog een extra klontje boter toe. Als het vlees rondom bruin is, kan de ui er weer bij. Blus af met het bier. Voeg ook de hete bouillon, het laurierblad en de kruidnagel toe. Deksel op de pan en minstens 3 uur laten garen op een sudderplaatje of in de oven op 120 graden. (Ik laat het suddervlees zelfs een hele nacht in de oven staan.) Laat het laatste half uur de met mosterd ingesmeerde plakken ontbijtkoek meestoven.

Breng de melk aan de kook en laat hierin steranijs of zoethout meetrekken. Dit geeft smaak aan de melk. Als de melk kookt, doet u de pastinaak erbij.

Zet tegelijkertijd de aardappelen op in gezouten water. Kook de pastinaak en de aardappelen in 20 minuten gaar.

Pureer de aardappelen met een pureestamper. Werk nu eerst de boter door de puree. Vis de steranijs of het zoethout uit de hete melk. Doe het melk-pastinaak mengsel bij de aardappelpuree. Pureer tot een lekkere stamppot. Proef en breng eventueel op smaak met peper en zout.

Garneer met vers gehakte peterselie.  Geef er wat extra grove mosterd bij en augurk voor de liefhebber.

(Bron: Sandra Ysbrandy)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.